Vision. Så här var tanken att det nya förvaltningshuset skulle se ut. Foto: Bergkrantz Arkitektur

Förslag: Så kan förvaltningshuset i Tensta bli av

Bygg bostadsrätter i stället för hyresrätter på gamla Kämpingeskolans tomt – och finansiera det planerade förvaltningshuset i Tensta på så sätt. Det föreslår Socialdemokraterna i en skrivelse till exploateringsnämnden. Helt fel väg att gå, menar Moderaterna.

  • Publicerad 13:41, 8 mar 2019

Bakgrunden är denna:

Sedan flera år tillbaka är planen att Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ska flytta från sina lokaler i Lunda industriområde, tillbaka till Tensta där förvaltningen tidigare legat.

Fördelarna är flera, menar politiker i alla läger. Mer tillgängligt för medborgarna, bra kommunikationer för de anställda samt fler människor som rör sig i Tensta om dagarna vilket ger ökad trygghet.

Men flytten har inte gått att få till.

Häromveckan flaggade stadsdelsnämndens ordförande i Spånga-Tensta, Ole-Jörgen Persson (M), för att nämnden på sitt möte i kväll, torsdag, kommer att riva upp det inriktningsbeslut som fattades våren 2018.

Planen var ett nytt förvaltningshus på gamla Kämpingeskolans tomt. Men nyligen kom ett besked från Svenska bostäder, som skulle bygga huset, om att hyran skulle bli nästan dubbelt så hög jämfört med vad man tidigare sagt.

Då gick det inte att fortsätta enligt plan, menade Ole-Jörgen Persson.

– Vi drar därför i nödbromsen och sätter stopp för detta, sa han för två veckor sedan till StockholmDirekt.

Nytt S-förslag

Men i en skrivelse till exploateringsnämnden lanserade Socialdemokraterna ett förslag som de menar kan möjliggöra bygget av förvaltningshuset – och därmed flytten.

I anslutning till förvaltningshuset planeras 170 hyresrätter. Men där borde i stället byggas bostadsrätter, menar S.

"Om de planerade bostäderna i detta projekt byggs som bostadsrätter istället för hyresrätter kan staden få en ökad intäkt på närmare 100 miljoner kronor", heter det i skrivelsen.

Pengar som man menar kan delfinansiera förvaltningshuset.

– Det är viktigt att den här flytten blir av. Moderaterna har extremt högt tonläge när det gäller trygghetsarbetet och dessutom vill de också öka antalet bostadsrätter i området. De borde se detta som en bra lösning, säger Emilia Bjurgren (S), oppositionsborgarråd och vice ordförande i exploateringsnämnden.

Men Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd håller inte med.

– Hela den här historien handlar om en total felberäkning som skett under den förra majoritetens ansvar. Det är glädjande att Socialdemokraterna också vill se bostadsrätter i Järva – men det är märkligt att de använder samma kalkyler som gäller för mark inne i stan. Det finns inte ett bostadsprojekt i Järva som inbringar 100 miljoner kronor, säger Joakim Larsson.

Han tycker överhuvudtaget inte att staden bör skjuta till mer pengar till förvaltningshuset som var tänkt på Kämpingeskolan.

I stället vill han se ytterligare bostäder på tomten.

– Svenska bostäders markanvisning för 170 hyresrätter är kvar. Intill bör fler bostäder byggas, gärna bostadsrätter, säger han.

Samtidigt fortsätter arbetet med att lösa förvaltningens flytt till Tensta.

– Det finns idéer, men inget jag kan gå ut med i nuläget, säger Joakim Larsson.

Skrivelsen lämnades igår, torsdag, in till exploateringsnämnden och ska nu beredas hos exploateringskontoret. Ett svar på skrivelsen kommer att tas upp i nämnden längre fram.

I stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta klubbades beslutet igår att riva upp inriktningsbeslutet om att hyra förvaltningshuset.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Planerade konstsnöspåren i Ängsjö ligger på is

Nyheter "Hur det kommer att bli står skrivet i stjärnorna" Det lär dröja innan det finns ett konstsnöspår på plats i Ängsjö. Kommunen jobbar just nu med att se över planerna på nytt.onsdag 20/3 16:31

Hantverk ska knyta samman hela Järva

Nyheter De bjuder in till samtal om demokrati Med garn och virknålar som medel vill ett nybildat nätverk få folk från områdena runt Järvafältet att mötas. Målet är att bygga broar mellan grannar som annars aldrig möts och samtala om hållbarhet,...onsdag 20/3 16:05