Fler ska cykla. Centerpartiet vill att fler ska välja cykeln, bland annat genom att sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela innerstaden. Foto: Mikael Andersson/Pressbild

Förslag: Sänk farten till 30 i hela innerstan

Sänkt hastighet till 30 kilometer i timmen i hela innerstan, cykelanpassa alla rödljus och lagändra så man får svänga höger vid rött ljus. Det är några av Centerpartiets vallöften till stadens cyklister.

  • Publicerad 11:22, 15 maj 2018

Fler ska välja cykeln i Stockholm, året runt. Det är Centerpartiets mål med deras nya förslag som presenterades nyligen. De senaste åren har staden sänkt hastigheterna på gatorna. Centerpartiet vill ta det ännu längre och införa 30 kilometer i timmen – i hela innerstan.

– Vi vill att det ska var standard i hela innerstaden och i alla tätbebyggda områden, just för att skapa en säkrare trafikmiljö för bland annat barn och barnfamiljer. Vi måste jobba med att skapa en cykelkultur där föräldrar vågar låta sina barn cykla i staden, säger Karin Ernlund (C), gruppledare i Stockholm.

Hur tror du det förslaget tas emot av de som kör bil i stan?

– Jag tror att många vill ha trevligare stadsmiljö i Stockholm och sänkta hastigheter är en del i det. Det ger minskat buller och säkrare trafikmiljö. Jag tror egentligen inte att det är en kontroversiell sak.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Fler säkra cykelparkeringar (10 000 stycken), ny cykelmiljard, och lagändringar för att tillåta att svänga höger vid rött ljus samt för cykelfartsgator är något partiet också vill se. Enligt Karin Ernlund gör staden mycket som är bra idag, men hon tycker att det tar för lång tid. Det vill hon ändra på om de får mer att bestämma om efter valet i höst.

– Att få svänga höger mot rött finns med i regeringens cykelstrategi och det finns en enighet bland partierna i Stadshuset kring det, ändå händer inget. Det krävs i stort sett bara ett pennstreck i lagtexten så har man skapat en säkrare trafikmiljö för alla. Det är något jag kommer fortsätta att tjata om, säger hon.

Har du med dig era allianskollegor kring dessa förslag?

– Jag har inte stämt av hela listan men jag vet att de andra partierna i alliansen också vill satsa på cykeln. Man kan titta på vad vi gjorde under den tidigare mandatperioden, då kom vi igång ordentligt med investeringar i cykelinfrastrukturen i Stockholm. Det är mitt minsta bekymmer.

Centerpartiets vallöften

10 000 nya säkra cykelparkeringar i Stockholm.

Inrätta en ny cykelmiljard för investeringar i säker cykelinfrastruktur i Stockholm.

Cykelanpassa alla rödlysen i Stockholm.

Lagändra så att det blir tillåtet att svänga höger mot rött.

Lagändra så att det blir tillåtet med cykelfartsgator, där hastigheten bestäms av cykeltrafiken.

Inrätta ett cykelkansli i Stockholm med ansvar för att cykeln finns med i all stadsplanering.

Sänkta hastigheter på fler gator, 30 kilometer i timmen i hela innerstan.

Bättre och mer skyltning för cyklister.

Höjda böter för gatuarbeten som inte blir klara i tid och för gatuarbeten som inte omleder cyklister på ett säkert sätt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ska Stockholms stombussar bli snabbare

Nyheter Hårdsatsning på ettan och fyran Längre busskörfält, ihopslagna hållplatser och borttagna p-platser. Så vill stadens snabba på ettan och fyrans bussar.måndag 20/8 11:14

Nu öppnar Stockholms nya jättegymnasium

Nyheter De första eleverna redo att plats i anrika byggnaden på Kungsholmen Det var spänning i luften på Hantverkargatan på måndagsmorgonen när Anna Whitlocks gymnasium slog upp portarna. "Det känns spännande att få vara med från början och forma kulturen i skolan", säger...måndag 20/8 10:28