Satsningen ska bland annat gå till ökad skolpeng och utökad studie-och yrkesvägledning. Foto: Mostphotos

Förslaget: 100 miljoner kronor till skolan i Järfälla

100 miljoner kronor. Så mycket vill den borgerliga oppositionen (M, L, KD) i Järfälla satsa på skolan i nästa års budgetförslag. Som mest föreslås en höjning av skolpengen med 20 procent.

  • Publicerad 16:38, 9 nov 2017

För några veckor sedan presenterade den styrande koalitionen (S, MP och C) sin budget för skolan 2018 – 87,5 miljoner kronor, där 45 miljoner kronor går till en höjning av skolpengen med 4,5 procent.

Nu presenterar den borgerliga oppositionen (M, L, KD) sitt budgetförslag gällande skolan. De vill totalt lägga 100 miljoner kronor på skolan där det ingår att höja skolpengen för såväl förskola och skola. Den största höjningen gäller årskurs 1-5 – 20 procent, eller närmre 27 miljoner kronor.

– Vi har gjort en högre höjning för årskurs 1-5 av skälet att det finns tydlig forskning att barn och unga som får mer stöd genom mindre klasser i den åldern får bättre förutsättningar längre fram, säger Cecilia Löfgreen (M), oppositionsråd.

Storsatsning: Flera miljoner kronor till skolan i Järfälla

Skolpengen är vad som finansierar förskolornas och skolornas personal och verksamhet, och den totala skolsatsningen på 100 miljoner är resurser som Cecilia Löfgreen anser är välbehövliga.

– Vi nås av många signaler från Järfällas skolor om utmaningar som inställda lektioner och lärarbrist. Det är tydligt att skolan behöver bättre förutsättningar, säger hon.

Satsningen går dock inte hem hos Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Den påstådda satsningen på skolan är ett siffertrixande. Man gör besparingar med ena handen och presenterar satsningar med den andra. Med den här budgeten hade lärare fått sparken och lärarlönerna hade sänkts i de skolor där det finns mest behov, säger Claes Thunblad.

En kritik som Cecilia Löfgreen å sin sida för fram mot den styrande koalitionens skolpolitik är att de enligt henne arbetar med detaljstyrning av skolor med särskilda mål som de ska följa.

– Vi vill tydligt låta lärare och rektorer forma undervisningen i det klassrum de befinner sig, och är överens om att skolorna lokalt ska prioritera hur de lyckas bäst, säger Cecilia Löfgreen.

Bland annat ska den ökade skolpengen gå till höjda lärarlöner. Ett större fokus ska även läggas på studie-och yrkesvägledning i både grundskola och gymnasium för att elever ska få bättre förutsättningar att ta sig framåt.

Såhär ser förslaget ut

I oppositionens budgetförslag (M, L och KD) ingår:

- Skolpengen för förskola höjs med 7 procent eller nästan 29 miljoner kronor

- Skolpengen för förskoleklass höjs med 15 procent eller nästan 3 miljoner kronor

- Skolpengen för årskurs 1-5 höjs med 20 procent eller nästan 27 miljoner kronor

- Skolpengen för årskurs 6-9 höjs med 13 procent eller nästan 15 miljoner kronor.

I oppositionens budgetförslag har man räknat in grundstödet i den socioekonomiska ersättningen i själva skolpengen, vilket den styrande koalitionen inte gjort.

Moderaterna som enskilt parti föreslår bland annat sommarskola för alla högstadieelever och obligatorisk lovskola för elever som riskerar att inte klara målen. De vill också öka antalet behöriga lärare och höja lärarlönerna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Kitty har fixat vovvarnas kalufser i ett halvt sekel

Nyheter "Hundägare är bättre idag" I närmare 50 år har Kitty van Walden fixat Järfällahundarnas frisyrer. Snart går 70-åringen i pension, men att hon ska sluta trimma hundar har inte varit en lätt match. Varken för henne eller...torsdag 13/12 16:29

Så många åker SL:s pendeltåg till och från Järfälla

Nyheter Flest går av och på i Jakobsberg Järfällabo och frekvent pendeltågsresenär? Då är du en av tusentals. Nu visar nya siffror från SL hur många som åkte till pendeltågsstationerna i kommunen förra året.torsdag 13/12 11:34