Anna Sjöström tror inte att en försäljning till en ny hyresvärd är vägen att gå. "Jag tycker det är okej som det är", säger hon. Foto: Mikael Andersson

Förslaget att sälja ut Termovägen i Kallhäll splittrar de boende

Förslaget från Moderaterna att sälja Lilla Ulvsättra till en ny förvaltare för att få bukt med trygghetsproblem har väckt starka reaktioner på nätet. Men boende i området är delade i frågan.

  • Publicerad 16:01, 7 sep 2017

Moderaternas förslag att Järfällahus ska avyttra området, som vi skrev om förra veckan, har väckt reaktioner i lokala Facebookgrupper.

Argumentet i motionen för en försäljning är att få in en ny förvaltare som arbetar mer med att öka tryggheten och minska brottsligheten på Termovägen, som klassas som ett av polisens utsatta områden.

Bland boende i Järfällahus fastigheter på Termovägen är åsikterna delade kring om en försäljning är rätt väg att gå.

– Det är inget jag tänkt på. Jag tycker Järfällahus är rätt okej, även om hyrorna är väl dyra. Men jag känner mig inte otrygg här, det finns andra ställen i Kallhäll som är värre, säger Anna Sjöström som bott i området i 12 år.

Några gator bort träffar vi Marianne Casten, boende i Lilla Ulvsättra i 17 år.

– Jag är inte positiv till en försäljning. Men är det något man vill göra så tycker jag att man kan börja med att prata med oss som bor här, säger hon.

"Jag tror en försäljning kan göra det lite lugnare. Det fungerar som det är, men det kan bara bli bättre och bättre", säger Termovägenbon Kubra Haidari om förslaget. Här med Reza Hosseini. Foto: Mikael Andersson

"För vår del är inte tryggheten ett problem, så jag tror inte att det blir någon skillnad med en ny ägare", säger Marianne Casten, boende i Lilla Ulvsättra i 17 år. Foto: Mikael Andersson

"Inte alls tryggt nu"

Inte heller hon känner sig otrygg i sitt närområde.

– Där vi bor är det lugnt, men jag hör ju om att det händer saker. För vår del är inte tryggheten ett problem, så jag tror inte att det blir någon skillnad med en ny ägare, säger hon.

Bakom husen ner mot Ulvsättravägen håller Kubra Haidari och Reza Hosseini på att tända grillen tillsammans med familjen.

– Säljs det kan det ju komma in en ägare som tar området på lite större allvar och tar ansvar för det, säger Reza.

En till granne vi pratar med, Sarkawt Shalli, vill gärna se en förändring.

– Det är inte alls tryggt nu. Jag vill inte lämna barnen ensamma ute. Men jag vet inte om en ny hyresvärd skulle göra det bättre. Det bästa för mig vore att få köpa lägenheten själv, säger han.

När Järfälla Tidning i förra veckan intervjuade Dan Engstrand (M), som skrivit motionen, uppgav han att det inte är aktuellt med en ombildning i det här förslaget.

Så jobbar polisen för att göra Lilla Ulvsättra tryggare

Avslag i kommunstyrelsen

Men Termovägenbon Anna Sjöström ställer sig frågan vad en avyttring kan leda till i slutändan.

– Man vet ju inte vad som händer efter det, om det blir bostadsrätter. Vad gör vi som bor här då?, säger hon.

Moderaternas motion fick avslag den här gången i kommunstyrelsen, något som den styrande koalitionen (S, MP och C) tillsammans med Vänsterpartiet yrkade på. Nästa gång ska den tas upp i kommunfullmäktige.

– Det ser ut som att det blir avslag även där, säger Dan Engstrand.

Kommer ni att fortsätta driva det här?

– Ja, den här frågan är inte avgjord än. Vi vill att man ska titta på en annan aktör som kan ta hand om de utmaningar området står inför. Idag är Järfällahus dominerande på hyresmarknaden, vi ser gärna en bredd.

Moderaterna: Sälj ut Lilla Ulvsättra i Kallhäll

Så arbetar Järfällahus med tryggheten

På Järfällahus pågår ett arbete med att förbättra miljön och tryggheten. Exempel på åtgärder de tagit och kommer att ta är:

Trygghetsvärdar helgkvällar och nätter som kan utökas vid behov, journummer att ringa om man vill ha sällskap hem från tåget, beskärning av buskar och träd, nya ljuskällor på p-däcken (fortsatt arbete under hösten), närvarostyrd belysning (arbete pågår), pågående samarbete med polisen och kommunen om en ny plan för ökad trygghet och trivsel. De arbetar också med att utreda olovlig andrahandsuthyrning.

Den 6-15 september är också företaget Urban Utveckling på plats i Lilla Ulvsättra för att prata med boende om utemiljön och utvecklingen av området.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Kallhäll gestaltas livet på flykt – på teaterscenen

Nyheter "Det här är en unik historia" 20 skådespelare från lågstadieåldern till pensionen repar just nu för fullt inför Teodoks höstuppsättning Fursten i nätet. På scenen i Kallhäll gestaltar de livet på flykt – och mottagandet i Sverige.tisdag 19/6 11:54