Förslag. Barkarbystaden får mer busstrafik om förslagen går igenom. Bilden är en genrebild. Foto: Mikael Andersson

Förslaget: Barkarbystaden kan få sin första nattbuss

Den första nattbussen och ytterligare en busslinje till Barkarbystaden. Det är två av förslagen som landstingets trafikförvaltning vill se när den nya tidtabellen börjar gälla i december.

  • Publicerad 11:50, 15 mar 2018

Frågan om bussar till Barkarbystaden har varit en het potatis i Järfällas nyaste kommundel i flera år.

I december 2016 fick den då hårt belastade buss 567 avlastning i Barkarbystaden när ringlinje 550 infördes.

Nu har trafikförvaltningen som planerar hur SL-trafiken ska se ut börjat arbetet med de förändringar som ska ske när nya tidtabeller börjar gälla i december 2018. Barkarbystaden ser ut att få ytterligare en busslinje dagtid och en nattbuss, om förslaget går igenom.

Ny nattbuss

Planerna för nattbussen är att dagens nuvarande linje 591 med slutstation i Råby ska ändras på sträckan Spånga-Jakobsberg. Istället för att trafikera Barkarby-Viksjö-Jakobsberg som tidigare, ska den gå med endast ett fåtal stopp från Spånga till Jakobsberg, vilket beräknas minska restiden med runt 12 minuter.

I Jakobsberg ska en anslutande nattbuss stå, som ska gå i en ringlinje från Jakobsberg, via Barkarbystaden, Barkarby, Veddesta, Viksjö och tillbaka till Jakobsberg.

– För sju av tio resenärer blir restiderna kortare. För övriga kan restiderna öka något, om de inte väljer eller har möjlighet att gå en bit, säger Ulrika Borg, presskommunikatör på trafikförvaltningen.

546:an kan dras om

Förutom den första nattbussen hem kan även Barkarbystadenborna få ytterligare en busslinje, utöver 550 och 567.

Det är linje 546, som idag går mellan Jakobsberg och Tensta allé, via Viksjö. Den förselås få ändrad sträckning, och gå från Jakobsberg via både Viksjö och Barkarbystaden. Slutstation blir istället Kista. Den skulle också få fler avgångar än i dagsläget.

Den skulle också minska restiden kollektivt mellan Viksjö och Barkarbystaden med 10-15 minuter. En resa som idag tar 35-40 minuter.

– Barkarbystaden växer och behöver utökad busstrafik. Därtill är restiden med kollektivtrafik idag lång, jämfört med bilen. Det här förslaget kortar restiden med mer än hälften och innebär att resenärer slipper byten, säger Ulrika Borg.

Under högtrafik skulle linjen gå med 20-minuterstrafik och under mellantrafik, kvällar och helger, med 30-minuterstrafik.

Utöver det föreslås även linje 567 få en ny sträckning, där föraren slipper passera hårt trafikerade korsningen Enköpingsvägen-Norrviksvägen. Något som enligt förslaget kan korta restiden till Akalla. Däremot ingår också i förslaget att hållplatserna Järfälla kyrka och Tallebo dras in på linjen.

Trafikförvaltningens förslag är ute på remiss och Järfälla kommun kan fram till slutet av maj komma med synpunkter till landstinget.

LÄS ÄVEN: Glädjebeskedet: Barkarbystaden ska få tre busslinjer

LÄS ÄVEN: Efterlängtad busslinje igång i Barkarbystaden

Andra förändringar som föreslås

Linje 541 Jakobsberg-Vällingby föreslås få reducerad turtäthet mellan Jakobsberg och Barkarby med 20-minuters trafik klockan 07-08 och 14:30-18, och 30-minuters trafik resten av trafikdygnet. Anledningen är att restiderna genom Veddesta tros öka när det börjar byggas där. Resten av sträckan skulle behålla dagens turtäthet.

Avstängningar av pendeln planeras under påskhelgen, en helg i maj, vissa sommarveckor, en helg i oktober och under allhelgonahelgen 2019.

Stockholm Direkt