Förslaget: bygg höghus i Bagis centrum

Bostäder, jätteskolor, sporthallar, parker: Här hamnar de nya Söderortsborna när Skarpnäck och Bagarmossen förtätas. Nu är det dags för medborgarna att säga sitt om jätteprogrammet.

  • Publicerad 11:48, 28 okt 2015

Det är en massiv plan för Linje 17 som nu läggs ut på samråd, det vill säga presenteras för medborgarna som ska få risa och rosa. Det ska bli mellan 2 500 och 3 500 bostäder och på förslag finns att de hamnar inom sex större områden:

Bergholmsbacken, Skarpnäcks sportfält, Gamla Tyresövägen, Skärgårdsskogen, Skarpa by, Bagarmossens centrum.

Höga punkthus i centrum

I Bagis centrum vill stadsbyggnadskontoret till exempel ha höghus på tio till tolv våningar, så kallade punkthus med lokaler i botten, vid torgets norra del och vid T-banan. Vid Rusthållarvägen vill man ha hus med max sex våningar.

Läs även Bitter politisk strid försenar bostäder i Söderort i ett år

Bergholmsparken ska utvecklas som park och på Skarpnäcksfältet blir det stora förändringar: 350 bostäder som ska förbindas med den nya sim- och sporthallen medelst ett nytt torg.

I Skärdgårdsskogen, det vill säga området mellan Pilot- och Flygfältsgatan, blir det hus på fyra till sex våningar, två förskolor samt en ny skolgård till Tornadoskolan. De nya husen ska kunna nås via allén och Zeppelinar- och Flygfältsgatan. Skateparken blir kvar.

Ny skola tänkt öka integration

Antalet nya boende gör att det krävs mellan 50 och 70 förskoleavdelningar. Bland annat planeras en jätteförskola med åtta avdelningar på Stångåvägen. Som minst blir det totalt sju nya förskolor i hela området, som mest tio.

Och i Bergholmsbacken planeras för en för- till högstadieskola med 1 100 elever och en idrottshall. Det anses att placeringen mellan de olika stadsdelarna "ger förutsättningar för ökad integration". Den nuvarande Bergholmsskolan är så risig att den ska jämnas med marken.

Två hjul får prio över fyra hjul

Några större nya bilvägar blir det inte. Till exempel Gamla Tyresövägen ska ändra karaktär från landsväg till stadsgata. Tjänstemännen har beräknat att trafiken inte kommer att öka nämnvärt jämfört med dagens nivå, utan följa den jämna trafikutveckling som skett i Bagarmossen/Skarpnäck de senaste 15 åren.

Deras slutsats: folk kommer att knata, cykla eller åka kollektivt. På det hela taget vill programförslaget se utökade och förbättrade cykel- och gångstråk, bland annat på bekostnad av p-platser som försvinner.

Ett brett stråk för cyklister och gångtrafikanter skapas mellan de två stadsdelarna: mellan Rusthållarvägen, Skarpnäcksvägen, Skarpnäck. Någon liknande koppling för bilar mellan Bagarmossen och Skarpnäck är inte på tapeten i dagsläget. Det anses att det ändå inte skulle hjälpa den bilproblematik som finns på Sockenvägen och Gamla Tyresövägen.

"En del bra idéer men även besvikelser"

Politiskt är Skarpnäcks stadsdelsnämnd hyfsat eniga i synen på förslaget. Ordförande Ewa Larsson (MP) säger så här:

– Det är ett väldigt lyhört och bra förslag som respekterat de tidigare samråd och dialoger som skett. Mycket roligt! De har även tagit hänsyn till de förslag som vi i nämnden haft. Ska bli skoj att höra medborgarnas åsikter. Dem ska vi lyssna på, säger Ewa Larsson.

Jesper Svensson (FP) är dock mer ljummen i sitt betyg:

– En del bra idéer men också besvikelser. Särskilt trist är området kring Berholmsskolan inte utvecklats med med mer stadskänsla. I stället låser man fast sig vid befintlig bebyggelse. Ett bättre alternativ hade varit att komplettera med slutna kvarter. Bland de positiva inslagen finns planerna på en simhall vid sportfältet och förtätningen av Bagarmossens centrum, säger Jesper Svensson.

Hela programmet är på 70 sidor och kommer att kunna ses i sin helhet från och med imorgon, torsdagen den 29 oktober, i bland annat Skarpnäcks kulturhus och Bagarmossens bibliotek.

Det blir även "öppna hus i stadens dialogpaviljong" på valda platser och datum. Samrådet pågår till och med den 13 december.

Förslaget i grova drag

Bagarmossen centrum: 250-300 lgh, både 4-6 vån men även högre punkthus på 10-12 vån. Lokaler för verksamheter i bottenplan. Ytterligare förtätningar i Bagarmossen på en rad olika platser, totalt ca. 550 lgh. På till exempel Byälvsvägen vill de bygga 150-200 lgh.

Bergholmsbacken: 500-550 lgh i halvöppna kvarter, 4-6 vån. Ny F-9-skola för 1 100 elever. Sporthall.

Bergholmsparken: Ska utvecklas som park.

Gamla Tyresövägen: 400-450 lgh, 4-6 vån men kan vara högre. Förskola.

Skarpa by: 650-700 lgh, både 4-5 vån samt 5-7 vån. Industribebyggelse rivs. Två förskolor. Vårdbostäder.

Skarpnäcks sportfält: 300-350 lgh, 4-6 vån. Eventuellt några högre hus. Sim- och sporthall. Torg. 11-manna konstgräsplan.

Skärgårdsskogen: 350-400 lgh, 4-6 vån. Halvöppna kvarter. Kvarterspark. Två förskolor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Grannar går ihop för att städa Vinterviken

Nyheter Öppet för alla att vara med på söndag Alla som vill och kan har nu möjligheten att hjälpa till med att städa stranden i Vinterviken.måndag 22/10 19:46

Flera polisingripanden vid årets sista derby

Nyheter ✓Våldsamma upplopp ✓Narkotikabrott ✓Tillträdesförbud Våldsamt upplopp, narkotikabrott och konfiskering av pyroteknik. Polisen gjorde flera ingripanden i samband med årets sista derby på Tele2 Arena igår. Men sammantaget beskriver polisen insatsen som...måndag 22/10 15:50