Tommy Persson, Rasmus Jonlund och Magnus Liljegren. Tre Kungsholmsliberaler med en vision. Foto: Johann Bernövall

Förslaget: Bygg nytt torg på Kungsholmen

Liberalerna på Kungsholmen såg en tråkig plats ett stenkast från Fridhemsplans sus och dus. Nu vill de gör om den till ett levande torg.

  • Publicerad 16:35, 1 nov 2017

Det skulle öka tryggheten och trivseln här omkring

Idén kom till Magnus Liljegren, ordförande för Liberalerna på Kungsholmen, när han en dag kom gående från Kronobergsparken ned mot Fridhemsplan. På platsen vid Drottningholmsvägens början finns inte mycket utom en garageinfart för polisen.

– Här borde det finnas ett torg, kände jag. Det här är platsen som glömdes bort på Kungsholmen. Jag pratade direkt med en arkitekt som sa att det i teorin vore möjligt att däcka över platsen och skapa ett torg, säger Magnus Liljegren.

Brusiga Fridhemsplan ska bli stillsamt torg i "fint söderläge" – och helt dött?

Partiet tog sedan Magnus Liljegren idé till gatorna och pratade med folk i närområdet. Reaktionen från allmänheten har enligt politikerna varit positiv. Kronobergstorget är arbetsnamnet – naturligt i och med platsens direkta närhet till Kronobergsparken. Men än så länge är namnet och mycket annat öppet för förslag.

– I januari planerar vi ett öppet möte om visionen för den här platsen. Förhoppningsvis kan vi då ha tagit fram ett antal skisser med idéer. Men vi vill att medborgarna ska komma med sina förslag till oss, säger Tommy Persson (L), styrelseledamot i partiet på Kungsholmen.

Ska göra Fridhemsplan trevligare

Rasmus Jonlund (L) är eld och lågor över förslaget som han ser i en del av en allmän förbättring av området kring Fridhemsplan.

– Ombyggnationen som nu görs på Drottningholmsvägen är en bra del, och det här kan bli en fin uppföljning. Det skulle öka tryggheten och trivseln här omkring. Göra det lugnare, helt enkelt, säger han.

Även om det är en lång väg till att göra idén till verklighet så är Magnus Liljegren optimistisk.

– Det behövs ett torg på Kungsholmen. Visserligen finns Kungsholms torg men det här är verkligen stadsdelens centrum på ett annat sätt. I framtiden ska man ta sig hit för att man vill och inte för att man måste.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt strul på drabbade busslinjen

Nyheter Nu ändras rutten igen – här är de indragna hållplatserna Tidigare var det vägarbeten på Kungsgatan som ställde till det för stombusslinje 1. Nu gör arbeten på Tegeluddsvägen att både linje 1 och 91 får omlagda körvägar.måndag 25/6 17:05

"Nya" Sergels torg klart

Nyheter Men än återstår många års byggstök i City Sex år har det tagit. Och 1,6 miljarder skattekronor har det kostat. Men nu är "nya" Sergels torg invigt. Även om det kan vara lite svårt att se skillnaden.måndag 25/6 16:05