1959. I mitten av 1900-talet gick det spårvagn på Västerbron. Här en bild från Västerbroplan. Foto: Stockholmskällan

Förslaget: Bygg spårväg på Västerbron

Miljöpartiet går till val på att bygga spårväg på Västerbron och göra om hela busslinje 4 till en spårvagnslinje.

  • Publicerad 12:39, 16 apr 2018

Busslinje 4, som går mellan Radiohuset och Gullmarsplan, är i dag Sveriges mest trafikerade busslinje, enligt Miljöpartiet i Stockholms läns landsting. Partiet vill i stället se spårtrafik på Västerbron.

Fler måste åka kollektivt för att det växande Stockholm ska klara klimatmålen, menar Miljöpartiet, som nu går till val på förslaget.

– Ska det bli av måste landstinget engagera sig när det gäller att rusta upp Västerbron och förbereda den för spårtrafik, säger Tomas Eriksson, Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Detta skulle även kunna minska problemet med trängsel, menar han.

– Trängsel är ett stort problem och därför är det rätt läge att gå från buss till spårlösning, säger Tomas Eriksson i pressmeddelandet.

Miljöpartiet passar på att slänga en känga mot Alliansmajoriteten i landstinget, som tidigare anslagit medel för en utredning av möjligheterna att göra om busslinje 4 till spårvagn, men som sedan dragit tillbaka projektet.

– Det är sorgligt att Alliansen inte haft förmåga att driva planerna för konvertering i mål. För Miljöpartiet är utbyggd kollektivtrafik en hjärtefråga och vi kommer driva detta hårt i valrörelsen, säger Tomas Eriksson.

Fram till högertrafikomläggningen 1967 trafikerades Västerbron av spårvagnar.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Busslinje 4 bör ersättas med spårtrafik, enligt förslaget. Foto: Mostphotos