FÖRBUD. Ridförbud råder sedan tidigare längs fornstigen. Från och med 1 juli kan det även bli cykelförbud. Foto: Holger Ellgaard/Mikael Andersson

Förslaget: Cykelstopp på fornstigen

Efter många år av infekterad strid mellan cyklister på fornstigen och Lovö hembygdsgård ska ett beslut om var man får cykla fattas i sommar.

  • Publicerad 11:52, 12 maj 2020

Fornstigen är populär bland cyklister. Men cyklisterna har inte alltid varit lika populära hos Lovö hembygdsförening som tar hand om stigen.

– Huvuddelen av de som cyklar på fornstigen sköter sig men så finns det ett gäng som inte respekterar de som vandrar på stigen. De tjoar och skriker och kommer i väldigt hög fart och kräver företräde, säger Anders Florgård som är ansvarig för skötseln av vandringsstigen.

"Stör och förstör"

När marken är blöt under vår och höst blir terrängen också förstörd av cyklarnas framfart, menar han.

– Cyklisterna åberopar allemansrätten när de kör på stigen, men enligt allemansrätten ska man inte störa eller förstöra. Och det är just vad dessa cyklister gör, säger han.

Men Håkan Borg, scoutledare från Bromma, som ofta både cyklar och vandrar där upplever inte att cyklister bidrar till stora problem på stigen.

– Vi vandrar med grupper på 15-20 barn och ungdomar och om vi överhuvudtaget möter någon så är det aldrig något problem. De är extremt få fartfantomer på stigen, de allra flesta är vanliga människor som vill motionera och uppleva naturen, säger han.

Enligt det förslag som länsstyrelsens lagt fram kommer det blir förbjudet att cykla i terrängen i Lovö naturreservat, förutom på särskilt utmärkta stråk (se faktaruta). "Terrängcykling skulle därmed kunna styras bort från olämpliga platser som fornstigen och markerade ridstigar", står det i förslaget.

– Vi har fått löfte om att det inte kommer cyklas på fornstigen. Det har vi kämpat för i flera år, så på så sätt är det en delseger. Men vi kan inte utropa segern förrän beslutet är fattat. Ännu kan mycket hända innan remisstiden är över, säger Bertil Ottoson, ordförande i Lovö hembygdsförening.

Växer igen

Men om cykling inte längre tillåts på fornstigen tror Håkan Borg att stora delar av sträckan kommer växa igen när färre nyttjar den. Och om människor inte tillåts använda stigen faller också syftet med att ha en markerad led, menar han.

– Man tar bort naturupplevelser från så många. Jag tycker det känns beklämmande att man värnar sin hembygd med argumentet att man vill stänga ute så många som vill uppleva naturen, säger han.

Länsstyrelsens förslag:

Ändringarna i föreskrifterna för Lovö naturreservat kommer göra att terrängcykling bara ska ske på särskilt utvalda stråk.

I föreskrifterna kommer det inte klubbas var någonstans cyklingen ska tillåtas. Det kommer vara Statens fastighetsverk, som äger marken och förvaltar reservatet, istället få bestämma. De samarbetar i detta med lokala cyklister, föreningen Stockholms Stigcyklister och Cykelfrämjandet.

I de nya föreskrifterna kommer även eldning förbjudas på andra platser än anvisade eld- och grillplatser.

Synpunkter på förslaget kan lämnas fram till den 20 maj. Reglerna kan sedan träda i kraft 1 juli.

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt