VRETARNAHUSET. Nämnden ger positivt besked att utreda detaljplanen för fastigheten. Foto: Calle Paulsson/Bostadsrättsföreningen Trädgården i Tumba

Förslaget: Dela Vretarnahuset på mitten

Det halvfärdiga huset i Vretarna har stått orört sedan Mark- och miljödomstolen stoppade bygget förra året. Samhällsbyggnadsnämnden ger positivt besked på att utreda byggherrens förslag - att kapa huset på mitten.

  • Publicerad 18:03, 21 feb 2019

I februari 2017 fick företaget L16 Fastigheter AB ett bygglov för ett flerbostadshus i villaområdet i Vretarna. På hösten samma år började det byggas, men i maj 2018 satte Mark- och miljödomstolen stopp för bygget, efter att det överklagats av grannar. Botkyrka kommun försökte lyfta ärendet i Mark- och miljödomstolen igen, men fick avslag.

Tvisten gäller en tolkning av en gammal detaljplan från 1965.

Botkyrka och Länsstyrelsen menade att detaljplanen tillåter ett fristående bostadshus i villaområdet. Men Mark- och miljödomstolen gick på grannarnas linje – att den enbart tillåter hus med bara en bostad innanför väggarna.

Perspektiv som gynnar alla

I veckan beslutade samhällsbyggnadsnämnden att utreda en ändring av detaljplanen. Ordförande i nämnden, Gabriel Melki (S), kommenterar ärendet:

– Om det ska stå en byggnad där ska den harmoniseras i området. Jag har ingen förutfattad bild om hur det blir, men det är rimligt att ha ett öppet perspektiv som gynnar alla parter, säger han.

I maj förra året lämnade Bostadsrättsföreningen Trädgården i Tumba som äger huset in ett nytt förslag på hur huset kan utformas. Den nya planskissen visar förslag på att dela det halvfärdiga huset på mitten och en parkeringsplats vid kortsidan om bygget.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Arkitekt Joar Sörman säger att det är ett av förslagen, för att gå ner i skala med bygget. Han tycker att hela händelsen är olycklig:

– Vi har byggt på några andra ställen med samma typ av detaljplan. Man har byggt flerfamiljshus under lång tid i villaområden, så jag menar att man har fattat fel beslut, säger Joar Sörman.

Men processen riskerar att bli långdragen.

Förra året kommenterade en av grannarna bygget i samband med domslutet förra året:

– Om de beslutar att det inte ska tas bort kommer vi att reagera. Tar de fram en ny detaljplan för tomten överklagar vi den också, säger han.

Domen: Flerfamiljshuset i villaområdet är olagligt