Här vill Tore Kullgren att platen ska döpas efter stjärnproducenten Dag Volle. Foto: StockholmDirekt

Förslaget: Döp plats vid Fridhemsplan efter stjärnproducent

Dag Volle, även känd som Denniz Pop, hade en studio på Kungsholmen under 90-talet. Nu finns ett förslag att döpa platsen intill efter den avlidna stjärnproducenten.

  • Publicerad 17:00, 14 nov 2019

Tore Kullgren. Foto: The Studio Group Sweden

Platsen mellan Drottningholmsvägen och Sysslomansgatan saknar namn, ändå bär det på en historia. Under 90-talet låg den världsberömda musikstudion Cherion här, där Denniz Pop och hans gäng av producenter, bland andra Max Martin, spelade in flera låtar med världsartister.

Nu vill Tore Kullgren, styrelseledamot i Yimby Stockholm, att platsen ska döpas till Dag Volles torg, efter Denniz Pops riktiga namn, för att hylla stjärnproducenten som dog 1998.

– Gatunamn är en del av stadsplaneringen som inte bara handlar om att skapa platser utan också att binda ihop platser med vad de har för betydelse och vad de har betytt tidigare, säger han.

Hur skulle platsen kunna förändras om det fick ett betydelsefullt namn?

– Eftersom att väggarna är kala skulle man kunna göra en plakettserie över studions historia. Man skulle också kunna knyta sin mobiltelefon till platsen genom augmenterad verklighet för att få in alla låtarna som har spelats in i studion.

I dag huserar Roxy Recordings i byggnaden. Förslaget välkomnas av Rasmus Jonlund (L), ordförande i Kungsholmens stadsdelsförvaltning, varit drivande i namngivning av stadens namnlösa platser, bland annat Holger Bloms plats vid Norr Mälarstrand. Att döpa torget skulle bara leda till bra saker, menar han och ska försöka ta förslaget vidare.

Folket på kajen om nya namnet: "Vem är Holger Blom?"

– Jag tycker det är en kul idé, framför allt när det kommer från medborgare och inte från oss lokalpolitiker eller tjänstemän. Det är praktiskt att platser har namn för att folk ska kunna orientera sig och det bygger upp lokalsamhällen med namn som har en lokal anknytning, säger han.