Sparläge. En av de utgifter som ökat är kostnader för kommunhuset, Djursholms slott. Foto: Hege Hellström

Förslaget: Dyrare hyra för slottsbröllop i Djursholm

Nästa år kan den som vill festa eller gifta sig i Djursholms slott få betala 25 procent mer i hyra. Detta om ett förslag antas av kommunstyrelsen. Anledningen är att slottets konferensavdelning går back.

  • Publicerad 16:07, 21 nov 2019

Vad är väl en bal på slottet? Ja, den är i alla fall dyrare nästa år. Enligt ett förslag undertecknat av kommundirektören ska hyran öka med 25 procent. Det innebär att den som till exempel vill fira bröllop på slottet en lördag får pynta 20 500 kronor, jämfört med 2019 års pris 16 400 kronor. Anledningen är att driften för lokalen gick back med 400 000 kronor år 2018, enligt tjänsteskrivelsen – trots att slottet varit flitigt bokat.

– Vi är inte oroliga för färre bokningar, vi har stor efterfrågan på lokalen eftersom den är så fin. Vad man betalar ska täcka den faktiska kostnaden och vi får inte heller sätta lokala konkurrenter ur spel genom att ha för låga avgifter, säger Jan-Erik Alenbrand, kommunikationschef på kommunen.


 

Trappbröllop. Ett brudpar slogs så av skönheten i trapphuset att de gifte sig just där. På bilden syns Åsa Wiigh, konferenschef på slottet. Arkivfoto. Foto: Hege Hellström

Pampigt. Bröllopsparet kan bland annat beskåda Danderyds mäktiga män. Foto: Mikael Andersson

Föreningar får betala

Andra förändringar som föreslås är att hembygdsföreningarna får börja betala för sig, om än halva priset jämfört med andra. Dessutom ska alla, även hembygdsföreningar, betala den kuvertavgift som tas ut för linne och porslin. År 2020 kommer det priset att vara 110 kronor per kuvert.

Däremot kan förvaltningar och förtroendevalda fortsatt använda slottet utan att betala något.

– Det är en arbetsplats där man jobbar och har internutbildningar, det är mer kostnadseffektivt än att hyra på stan. Det skulle bli en hel del administration för interndebiteringar, och det är samma budget i slutändan, säger Jan-Erik Alenbrand.

Om slottet fortsätter att vara lika bokat som det är i dag kommer intäkterna att öka med 175 000 kronor, enligt beräkningar.

Beslut om den föreslagna avgiftshöjningen fattas av kommunstyrelsen på måndag.

Djursholms slott fest- och kommunhus

Djursholmsgodset kom i släkten Banérs ägo vid 1500-talets början, och tillhörde släkten i 300 år.

På 1600-talet byggdes slottet om av Svante Banér den äldre.

År 1815 köpte ämbetsmannen Gustaf Fredric Wirsén slottet och gav det en empireprägel.

1889 köpte Djursholms AB slottet, Djursholms villastad grundades då. Djursholms AB ingår i Danderyds kommun.Då fanns bland annat skola i slottsbyggnaden.

Slottet används i dag som kommunhus, samt för möten och fester. Man säger dock nej till barnkalas.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt