Fler kommunalråd och politiska sekreterare på heltid handlar förslagen om. Foto: Mikael Andersson

Förslaget: Fler miljoner till Järfällas politikerlöner

Alliansen i Järfälla vill se fler kommunalråd och politiska sekreterare i kommunen. Något som skulle kosta närmare 5 miljoner skattekronor årligen. Även oppositionen är positiva till förslagen.

  • Publicerad 11:17, 7 dec 2018

Alliansens förslag handlar dels om att utöka antalet kommunalråd i majoritet från dagens fyra heltidstjänster till fem. Man vill även utöka kommunalråd i opposition från dagens två heltidstjänster med ytterligare en tjänst på 75 procent.

Notan för detta skulle bli runt 2,2 miljoner kronor årligen.

De vill också möjliggöra för alla partier med en plats i kommunstyrelsen att ha en politisk sekreterare anställd på heltid, något bara Socialdemokraterna och Moderaterna tidigare haft. Det beräknas kosta 2,5 miljoner kronor årligen.

Allt som allt gäller det alltså närmare 5 miljoner kronor mer till politikernas arvoden per år. Kostnaden beror alltså på att det blir fler kommunalråd, och inte på att enskilda arvoden höjs.

– Det är en naturlig utveckling i och med att kommunen växer. Vi ligger tredje lägst i länet när det gäller politiska kostnader per invånare. Politikerna har mycket jobb och att kunna ha stöd i en politisk sekreterare i en beslutsprocess gör att det kan funka så effektivt som möjligt, säger John Backvid, politisk sekreterare för M i Järfälla.

Förra veckan uttryckte Emma Feldman att "budgetförutsättningarna från det förra styret var magra".

Är det då rimligt att lägga 4,7 miljoner kronor mer per år på politiker?

– Det här är en överenskommelse som är brett förankrad med de andra partierna, säger John Backvid.

Stöd över blockgränsen

De rödgröna (S, MP, V) gav grönt ljus till förslagen i kommunstyrelsen häromveckan, och SD gav grönt ljus till förslaget om politiska sekreterare. De röstade däremot nej till förslaget om fler kommunalråd.

– Vad gäller politiska sekreterare är det rimligt att förutsättningarna blir bättre för framför allt de mindre partierna, det är en rättvisefråga. Det blir också bättre förutsättningar med fler kommunalråd, säger Eva Ullberg, ordförande för Socialdemokraterna i Järfälla.

Den 17 december ska förslagen upp i kommunfullmäktige.

Så mycket tjänar Järfällas lokalpolitiker

Kommunalråd som är kommunstyrelsens ordförande: 87 516 kr (64,35 procent av statsrådens ersättning)

Majoritetens övriga kommunalråd: 74 052 kr (54,45 procent av statsrådets ersättning)

Minoritetens kommunalråd: 80 784 kr (59,4 procent av statsrådets ersättning)

Nämnordförandens årslöner ligger på mellan cirka 165 000 kronor och 300 000 kronor.

Källa: Järfälla kommun