FLYTANDE FÖRSLAG. En flytbrygga från Årstaviken till Årsta holmar vars sträckning kan dras om under sommaren är Ove Oksvolds lösning för att få till en bro över till naturreservatet. Foto: Kiki Beije

Förslaget: Flytande bro till Årsta holmar

En flytande brygga mellan Årstaviken och Årsta holmar. Det skulle kunna lösa två problem i en smäll, menar Söderbon Ove Oksvold som nu blåser nytt liv i ett gammalt förslag.

  • Publicerad 21:48, 3 okt 2018

Det är i ett medborgarförslag till stadsdelen som Hornstullsbon Ove Oksvold presenterar sin fiffiga idé. Han vill att staden anlägger en så kallad pontonbro, eller flytbryggor som det också kallas, mellan Årstaviken och Årsta holmar.

– Holmarna är fantastiskt vackra men det är synd att de är så svårtillgängliga. Jag tror att många som joggar eller går längs promenaden skulle tycka att det vore kul att kunna gå över även dit, säger han.

Årsta holmar blev naturreservat i januari i år. Sedan 2016 finns en gratis båtlinje som åker över till holmarna från bryggorna vid boulebanan varje heltimme under perioden 1 augusti till 30 september. Men med Ove Oksvolds lösning skulle tillgängligheten öka, och Söderborna skulle heller inte behöva passa några tider.

Nya naturreservatet fullt av övergivna vrak

Mellan 1 april och 31 juli är det tillträdesförbud på Årsta holmar då det råder fågelskydd. Under den perioden, det vill säga så gott som hela våren och sommaren, skulle brons sträckning kunna dras om, menar Ove.

Bro har planerats tidigare

Antingen skulle den kunna ligga längs med promenadstråket och på så sätt ge fotgängare ytterligare en fil att promenera i – fritt från cyklister. Det skulle eventuellt kunna innebära att den fleråriga konflikten mellan de olika transportmedlen, apostlahästarna vs. cyklarna, äntligen skulle kunna få ett slut.

– En annan möjlighet vore att dra flytbron i anslutning till strandbadet vid Tanto för att utöka badplatsen med ytterligare sol- och badmöjligheter, säger Ove Oksvold.

Anders Göransson (S), ordförande i stadsdelsnämnden, säger att han avvaktar kommentar tills förvaltningen berett ärendet. Men frågan har varit på tapeten tidigare, senast då Centerpartiet drev och utredde förslaget om en gångbro i trä till holmarna 2011 – vilket skrotades 2014 av den rödgrönrosa majoriteten, av miljömässiga och ekonomiska skäl.

Nej till bro till Årsta holmar

Naturskyddsföreningen var också kritiska då ett ökat besökarantal på holmarna skulle kunna skada miljön såväl som störa de häckande fåglarna. Något som inte skulle vara ett bekymmer med en flytbrygga som kan flyttas, menar Ove.

Såhär skulle det kunna se ut. Foto: Ove Oksvold