Simma lugnt. Odlingsgruppen Puppan vill se att det byggs fler dammar och pollinatörsängar för Brommas minsta invånare. Foto: Mostphotos

Förslaget: Gör Bromma till stans bästa hem för grodor

I tider när fokus främst ligger på byggprojekt och trygghetsfrågor, vill en odlingsgrupp från Blackeberg slå ett slag för några av Brommas minsta invånare – grodorna.

  • Publicerad 11:36, 20 dec 2019

Prommis. Den här paddan är på promenad utanför en groddamm i närheten av Bromma kyrka. Foto: Privat

I ett medborgarförslag till Bromma stadsdelsnämnd vill den lokala odlingsgruppen Puppan, som huserar i Blackeberg, trycka på grodornas betydelse i stadsdelen. Man vill se att det anläggs flera groddammar i Blackeberg och Södra Ängby.

– Grodor är en nyckelart som många andra arter, inklusive människor, är beroende av. Grodor är ett tecken på att ekosystemet är i balans. Ynglen håller dammarna rena då de äter alger. Idag har vi stora problem med att vattendrag och sjöar är övergödda, säger Madeleine Eidhagen, medlem i odlingsgruppen.

Därför vill de att Bromma satsar på fler groddammar där även andra vattenlevande djur och växter får slå sig till ro, men även pollinatörsängar. Madeleine Eidhagen föreslår en plätt vid Södra Ängby skola.

– Där finns det en jättefin plätt att låta ängsblommor få växa upp, och kanske göra mer utrymme för att odla på.

Nytta med nöje

Men det är inte bara amfibier och växer som skulle dra nytta av fler dammar och våtmarker. Även människor kan använda dem som en mötesplats och som ett pedagogiskt syfte för barn i förskola och skola, skriver odlingsgruppen i sitt medborgarförslag. Målet? Att Bromma blir den grodvänligaste stadsdelen i stan.

– Vi vill att Bromma blir en förebild för andra att följa, att vi anammar och följer klimatmålen. När dammarna väl är anlagda håller grodorna själv i balansen i vattendragen. Det är en stor vinst för alla, säger Madeleine Eidhagen.