Lokaleffektivisera? Eleverna kan få trycka ihop sig för att göra plats för Garnstugans förskola.

Förslaget: Gör plats för en till förskola i Karbyskolan

I december 2020 blir den ideellt drivna förskolan Garnstugan av med sina nuvarande lokaler i Brottby. Nu vill kommunstyrelsen att den ska få flytta in i Karbyskolan.

  • Publicerad 11:29, 26 jun 2019

Förskolan och personalkooperativet Garnstugan har 29 förskolebarn och håller idag hus i Össeby församlings lokaler i Brottby. Men inom kort går kontraktet om lokalen ut och Garnstugan måste flytta ut i december 2020.

Kommunen jobbar nu med att hitta en annan lokal för Garnstugan, och förslaget som är på tapeten är att låta förskolan flytta in i Karbyskolan, något man redan avsatt 15 miljoner kronor för i kommunplanen.

Förslaget är att bygga om bottenvåningen på Karbyskolans E-hus, där det idag finns två klassrum och grupprum för högstadiet samt Brottby förskola. Garnstugan skulle då dela våningen med Brottby förskola och högstadiets lokaler där försvinna.

– Det är inte så många elever på högstadiet i Karby så de får plats i sina befintliga klassrum, förklarar Lisa Dahlman, samordnare för etablering och marknad på barn- och ungdomsförvaltningen.

Man vill även bygga till en förskolegård i anslutning till byggnaden.

Förslaget har varit uppe i barn- och ungdomsnämnden, kommunstyrelsen och även i kommunfullmäktige nu den 17 juni – där förslaget återremitterades efter motstånd från oppositionen. S, som fick medhåll från MP och SD, ansåg att det inte fanns tillräckligt beslutsunderlag.

– Innan man beslutar att bygga bort en del av högstadiet så måste man titta på alla delar, säger Jaana Tilles (S).

Johan Skog (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, håller inte med om att beslutsunderlaget är bristfälligt.

– Vi från majoriteten anser att handlingarna är fullt tillräckliga för att gå vidare i frågan. Om Garnstugan måste avveckla sin verksamhet får vi ont om förskoleplatser i området, säger han.

Frågan ska upp igen på ett extra insatt kommunfullmäktige den 27 juni.

Här öppnar Norrort första gamingcenter

Nyheter "Du lämnar frugan eller mannen när du shoppar" I veckan öppnar det första gamingcentret i Norrort. Med plats i Täby centrum hoppas ägarna kunna locka ännu fler till spelvärlden.måndag 20/1 17:02

Grönt ljus för kritiserat bygge vid Kevinge strand

Nyheter "Jag tror alla känner sig mycket nöjda" Nu finns inga fler instanser att överklaga till för de grannar som är kritiska till bygget vid Kevinge strand. Därmed kan bygget påbörjas –  troligen redan i år.måndag 20/1 16:11
Stockholm Direkt