FÖRBUD. Fi i Stockholm vill göra innerstan bilfri. Foto: Mostphotos

Förslaget: Gör Stockholms innerstad bilfri

Det är dags att göra Stockholms innerstad bilfri. Det skriver Feministiskt initiativs gruppledare i Stockholm, Sissela Nordling Blanco, på Expressen Debatt.

  • Publicerad 15:53, 12 apr 2019

I en debattartikel i Expressen skriver Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm, att det är dags att ta klimathotet på allvar i Stockholm.

Ett första steg, anser hon, är att göra hela innerstan bilfri.

"Feministiskt initiativ vill gå mycket längre i regleringen av bilismen och börja med att göra Stockholms innerstad bilfri. Är det en helt orealistisk vision? Har feministerna tappat greppet fullständigt? Nej, faktum är att Stockholm redan ligger efter när det gäller omställningen till bilfria innerstäder", skriver hon.

De ytor som upptas av parkerade bilar ska, enligt henne, istället ersättas av lekytor för barn, fler bostäder, marknader, uteserveringar, utomhusgym, sociala aktiviteter för äldre, konst och kultur eller annat som gynnar människor som bor och vistas i staden.

Ska finnas plats för viktiga transporter

Enligt Sissela Nordling Blanco görs det i dag inte tillräckligt för att minska koldioxidutsläppen. Hon anser också att det inte räcker med att införa de miljözoner som föreslagits och ska bli verklighet på Hornsgatan.

Transporter inom sjukvården, färdtjänsten och polisen skulle dock fortfarande få möjlighet att åka i staden, menar hon.

"Självklart skulle det fortfarande finnas plats för viktiga transporter. Självklart måste kollektivtrafiken byggas ut kraftigt. Vi måste våga tänka nytt och vi måste våga tänka stort. Tyvärr finns det en övertro på att teknikutveckling och marknadslösningar kommer lösa klimatkrisen, men det som krävs är en riktig omställning".

Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Fi i Stockholm. Foto: Mikael Andersson