Badflytt. Nu finns ett förslag om att flytta Lövstabadet en dryg kilometer norrut. Foto: Stella Papapanagiotou

Förslaget: Hit kan Lövstabadet flyttas

Det planerade bygget av det nya kraftvärmeverket i Lövsta skulle bland annat innebära att Lövstabadet och småbåtshamnen inte kan vara kvar. Nu kommer staden med förslag på vart de kan flytta.

  • Publicerad 19:38, 8 maj 2019

StockholmDirekt har tidigare skrivit om det planerade bygget av ett kraftvärmeverk i Lövsta, som bland annat skulle innefatta en pir där Lövstabadet och småbåtshamnen nu ligger. Som ett svar på det har boende och båtägare engagerat sig på Facebook för att bevara både badplats, hamn och miljö.

– Det är en stor exploatering med ett kraftvärmeverk och området intill ska samtidigt bli ett naturreservat, då förstår jag att många undrar hur det ska samspela, säger Margaretha Larsson Almqvist, projektledare på exploateringskontoret.

LÄS ÄVEN: Populär badplats försvinner i västra Stockholm

När det gäller Lövstabadet har exploateringskontoret nu presenterat ett förslag på vart det kan flyttas om piren byggs.

– Vi tittar på det och vi vill gärna ersätta badet där ute i närheten nånstans. Det främsta alternativet just nu är en vik längs med Kyrkhamnsvägen, upp mot gränsen till Järfälla.

LÄS ÄVEN:Hässelbybor sluter upp för hotade Lövstabadet

Ny plats för båtklubben

Det finns också ett förslag om var småbåtshamnen och den tillhörande uppställningsplatsen kan flyttas.

– Vi har ett förslag på det också, men det är också långt ifrån klart. Där är förslaget för de nya bryggplatserna nordväst om den kommande kajen, säger Margaretha Larsson Almqvist.

Uppställningsplatsen för båtarna föreslås flyttas till en gräsyta norr om Kyrkhamnvägen.

LÄS ÄVEN: Så vill de stoppa nya Lövstaverket

Väntar in underlag

Robert Börlin är hamnkapten på Lövsta båtsällskap och har varit i kontakt med exploateringskontoret om förslagen.

– De har presenterat två förslag för oss, men de har inte skickat ut de dokumentunderlag som vi blivit lovade. Vi kan inte ta informationen vidare till våra 300 medlemmar om vi inte har underlag, säger han.

Innan han fått tillräckligt underlag vill han inte kommentera förslagen.

Den 15 maj ett samrådsmöte i Vällingby teater på Kirunagatan. Då kommer allmänheten få tillfälle att ta del av detaljplaneförslaget, ställa frågor och komma med synpunkter på det planerade bygget.

Bostäder planeras vid nuvarande Hässelby värmeverk

Anledningen till att man vill bygga ett nytt värmeverk är att lokalerna är för gamla i nuvarande Hässelby värmeverk i Hässelby strand.

Istället vill man bygga bostäder på platsen i Hässelby strand. Detaljplanearbetet för det pågår nu.

Det nya värmeverket i Lövsta planeras stå klart 2023, anledningen till det är att man vill stänga ner kolkraftverket i Värtan 2022.

Planen är att både det nya och det gamla värmeverken i Hässelby ska gå parallellt i ett till två år innan det i Hässelby strand stängs ner.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt