Drömmen. Att kunna ta med familjen till stranden, hyra en roddbåt och äta kvällsmaten i solnedgången – det vore något, tycker Sätrabon Kristina Philipson, som skickat in ett medborgarförslag om hyrbåtar till stadsdelsförvaltningen. Foto: Mostphotos/Privat

Förslaget: Hyrbåtar till Skärholmen

Det borde finnas båtar i Skärholmen som alla kan hyra. Lite som elsparkcyklarna inne i stan. Det tycker Sätrabon Kristina Philipson, som skickat in ett medborgarförslag till stadsdelsförvaltningen.

  • Publicerad 12:19, 23 maj 2019

– Tänk att bara kunna packa sin kvällsmat och ta ut familjen på en roddtur i de vackra solnedgångarna. Det hade varit fantastiskt!

Det säger Sätrabon Kristina Philipson, som nyss skickat in ett medborgarförslag till Skärholmens stadsdelsförvaltning om att staden borde införa hyrbåtar i Skärholmen.

Idén föddes när Kristina Philipson flyttade till Sätra för tre år sedan. Det första hon slogs av då var hur nära det var till naturen och Mälaren.

– Min första tanke var en bastu, men det är ju på gång nu. I samma veva som det föddes en längtan att komma ut på vattnet. Men att skaffa en båt och bli medlem i en båtklubb är inte helt enkelt. Det är mycket åtaganden, man måste kunna vakta några nätter på året, och speciellt som småbarnsförälder är det svårt att hitta den tiden, säger hon.

Klubbat: Det blir en bastu vid Sätrabadet

I sitt medborgarförslag föreslår hon ett system med enkla roddbåtar – inga motorer, inga konstigheter – som kanske skulle kunna fungera som de hyrcyklar eller elsparkcyklar som finns runtom i Stockholm.

– För mig spelar det inte så stor roll om det är staden som står för det eller om man måste hyra dem, bara det blir en mindre tröskel för folk att komma ut på vattnet. Men priset måste vara rimligt, det kan inte vara som kajakuthyrningarna, där man måste stressa tillbaka bara för att ens dyra timma börjar ta slut och man vill slippa betala för en till, säger hon.

Många fördelar

Om hennes medborgarförslag blir verklighet återstår att se. Först måste frågan utredas av staden och därefter ska politikerna säga sitt. Men skulle det gå igenom skulle fördelarna vara många, tror Kristina Philipson.

– Det handlar ju dels om att locka ut människor till naturen och ge dem en möjlighet till rekreation och det har ju en massa positiva effekter. Alltifrån att stressa av till att ge fysisk aktivitet när man ror. Jag är övertygad om att människor mår bra av närheten till naturen, och möjligheten att komma ut på vattnet skulle vara en superkvalitet för oss medborgare.