Patrik Silverudd och Liberalerna vill se skärpt bevakning av cykelfält och cykelbanor. Foto: Andreas Enbuske/Pressbild

Förslaget: Låt p-vakter punktbevaka cykelfält

Speciella parkeringsvakter som bara ska bevaka cykelfält och cykelbanor och lappa bilar. Och högre böter för felparkerarna. Det är två av Liberalernas vallöften till Stockholms cyklister.

  • Publicerad 20:00, 16 maj 2018

Staden borde göra mer för att få bukt med fulparkerande bilister i cykelfält och cykelbanor, menar Liberalerna. Flera av deras vallöften för Stockholms cyklister riktar sig mot detta. Bland annat vill de se speciella p-vakter som bara fokuserar på att hålla de prioriterade cykelstråken öppna – och högre böter för de bilister som ändå ställer sig där.

– Vi vill se specialdestinerade parkeringsvakter som i stort sett bara åkte längs de prioriterade cykelstråken och plockade felparkerade bilar. Det mest kännbara sättet att få bilister att ändra beteende är att de riskerar att åka fast. Det har funkat hyfsat effektiv för stombussarna och jag är övertygad om att det skulle vara det mest effektiva, säger Patrik Silverudd, gruppledare i trafiknämnden för Liberalerna.

Förslag: Sänk farten till 30 i hela innerstan

Dessutom vill partiet se mer fokus på att hålla cykelbanorna rena från skräp.

– Vi kan inte tillåta att byggare och andra använder cykelbanorna som avlastningsplatser för big bags och annat skit. Det funkar inte. Det kan vara skillnad på liv och död om en cyklist måste ge sig ut i körbanan istället, säger Patrik Silverudd.

I övrigt vill partiet bland annat få till fler cykelgarage och parkeringar, utbyggnad av lånecyklarna och att det ska bli lättare att ta med cykeln i kollektivtrafiken, som i tunnelbanan.

– Vi strävar efter att göra det i så hög utsträckning som möjligt. Vi drev på i landstinget att de nya tunnelbanevagnarna skulle kunna ta med cyklar och vill att man fortsätter med det så fort man köper in nya vagnar. Men det kommer ta väldigt lång tid, som när man käkar en elefant får man ta en tugga i taget, säger Patrik Silverudd.

Enligt honom är det viktigt för alla trafikanter i staden att fler väljer att cykla.

– Absolut. Det finns en del personer här i staden som inte är så förtjusta i cyklar, men de måste fatta att cykeln är här för att stanna. Ju smidigare vi gör det för cyklisterna desto bättre blir det även för alla andra, oavsett om man är fotgängare, kollektivresenär eller bilist.

Liberalernas cykellöften

Investera en miljard på tio år i en gång- och tillgänglighetssatsning, som separerar fler cykel- och gångvägar, och förbättrar befintliga stråk.

Fler snabbcykelvägar, med få trafikljusstopp och övergångar, där snabbare cyklister har lättare att köra. 

Gör det lättare att ta med sig cykeln i kollektivtrafiken.

Fler cykelgarage och cykelparkeringar över hela staden.

Mer fokus på att hålla cykelfält och cykelbanor fria från andra fordon och byggskräp

Höj böterna för de motorfordon som parkerar på, eller kör i, cykelfälten

Låt särskilda parkeringsvakter bevaka framkomligheten på stans större cykelleder, på samma sätt som det idag finns parkeringsvakt på MC som bevakar stombusslinjernas sträckning.

Bygg ut lånecykelsystemet, i hela staden men särskilt i närförort och ytterstad.

Tillåt cyklister att svänga höger vid rött ljus och att cyklister ska få köra mot enkelriktat på fler platser i stan där det är möjligt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.