Ordförandeförslag. Den 20 februari la socialnämndens ordförande Dan Engstrand (M) ett förslag om att se över kostnaderna för tolkar i kommunen. Foto: Ylva Bergman

Förslaget: Minska kostnaderna för tolkar i Järfälla

Enligt förvaltningslagen ska en kommun ta hjälp av en tolk i kommunikationen med personer som inte behärskar språket. I Järfälla har tolkbehovet bedömts från fall till fall. Nu vill kommunen att förvaltningen ser över tolkkostnaderna.

  • Publicerad 16:28, 27 feb 2020

2018 betalade kommunen 1,8 miljoner kronor i tolkersättning. Samtidigt menar de att minskade kostnader också kommer att hjälpa personer att integreras i samhället.

– Är det inte möjligt så ska tolk självklart användas, men vi tycker att man ska ha en striktare bedömning. Det är en signal att man inte ska använda tolk i hur många år som helst. Vi tycker att man ska sträva efter att prata svenska i så stor utsträckning som möjligt, säger socialnämndens ordförande Dan Engstrand (M), som la ordförandeförslaget i socialnämnden den 20 februari.

Hur mycket tror du att ni kommer kunna spara?

– Jag vill inte föregå förvaltningens utredning, men jag tror att det handlar om hundratusentals kronor i alla fall, säger Dan Engstrand.

"Ett väldigt konstigt förslag"

S, V och MP i oppositionen vänder sig mot att Alliansen motiverar minskade kostnader med att det är bra för integrationen.

– Vi tycker att det är ett väldigt konstigt förslag. Det är två helt olika frågor eftersom rätten till tolk handlar om rättssäkerhet. I förslaget låter det som att man inte kan räkna med tolkhjälp om man varit här en längre tid, säger Eva-Lotta Arenander (S), andre vice ordförande i socialnämnden.

Oppositionens yrkar istället på att förvaltningen ska utreda tolktjänsten förutsättningslöst, utan att det kopplas ihop med budgeten.

– Vi vill på titta andra aspekter. Till exempel vill vi se över rutinerna, rättssäkerheten och kvalitén. Inte bara på kostnaderna, säger Eva-Lotta Arenander.