Norra Boone och Tilde Norberg har sommarjobbat med att ta fram en plan för en tryggare och bättre Sätradalspark. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Förslaget: Musikbänkar ska stoppa mopeder

Farthinder med inbyggd musik, medborgarhus och stora schackpjäser. Så kan Sätradalsparken bli både tryggare och bättre för alla tycker en grupp unga som sommarjobbade med parken.

  • Publicerad 14:21, 27 nov 2018

Under tre veckor i somras jobbade en grupp ungdomar med att undersöka tryggheten i Sätradalsparken och se vad som kunde förbättras i den. Och inför stadsdelsnämndens politiker har de nu presenterat sitt resultat.

Unga lär makthavare om trygghet

Ett problem som funnits länge både i Sätradalsparken och andra platser är olaglig mopedkörning. Olika farthinder, låga staket runt gräset, fartkameror och segway-poliser kan vara några sätt att hindra mopedisterna, föreslog de.

– Vi tror också att det skulle vara bra om det gick att anmäla mopedkörning till polisen via sms, fler skulle nog välja det framför att ringa, sa Norra Boone, Sätrabo och en av dem som sommarjobbade med Sätradalsparken.

Det var något som Jan Jönsson (L), tjänstgörande ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd och nyblivet socialborgarråd, applåderade.

– Det är en väldigt smart idé! Vi funderar just nu på om man skulle kunna göra något liknande med stadens tyck till-app, sa han.

"Av Sätrabor, för Sätrabor"

Sommarjobbarna föreslår också ett större grepp om hela parken. De tycker att parken ska göras om så att fler ur alla åldersgrupper lockas till den. Ungdomar ska ha sittplatser med inbyggda högtalare, som samtidigt fungerar som farthinder.

– Och på gräsytan vid parken skulle vi vilja ha ett medborgarhus, där man kan låna basketbollar och lära sig skriva CV, sa Norra Boone.

De vill även göra om kullen, som idag upplevs som otrygg, till en mötesplats för barnfamiljer. Och för de äldre föreslår de en stig med stora schackbrädor, boulebanor och trädgårdsodlingar.

Att låta Sätraborna vara med i både framtagandet av idéerna, upprustningen och skötseln av parken är viktigt, menar de.

– Det måste vara av Sätrabor, för Sätrabor. Har man varit med och byggt upp något vill man inte utsätta det för skadegörelse, sa Tilde Norberg.

Ska rustas för 19 miljoner

Hur mycket av deras idéer som kan bli verklighet återstår att se – Sätradalsparken ska rustas upp för 19 miljoner kronor nästa år.

– Det var underbart att få den här inputen och vi kommer ta med oss olika saker ur ert förslag till dialogen vi ska ha med dem som bor runtomkring parken, sa Susanne Leinsköld, stadsdelsdirektör.