FÖRSLAG. Låt resenärer gå på vid alla dörrar på stombussarna föreslår Miljöpartiet. Foto: Sacharias Källdén

Förslaget: öppna alla bussdörrar för påstigning

Snabba på stombussarna genom att låta passagerarna gå på genom alla dörrar. Det föreslår Miljöpartiet i landstinget.

  • Publicerad 13:14, 3 jul 2018

De senaste åren har både landstinget och staden gjort flera åtgärder för att snabba på framförallt stombussarna, bland annat fler bussfiler. Men det räcker inte menar Miljöpartiet.

Partiet föreslår därför att landstinget borde låta passagerare gå på i bussarnas alla dörrar och att man ska göra ett stort testa av detta på stomlinje två och tre enligt ett pressmeddelande.

Resenärer får blippa själva

Vid Odenplan görs detta redan idag och Miljöpartiet vill nu att det görs på fler hållplatser där många resenärer går på för att på så sätt snabba på bussarna.

– Den största tidsvinsten bygger på att resenärerna själva “blippar” sina biljetter. Så fungerar det redan på till exempel Tvärbanan. Resenärerna och klimatet kan inte vänta, säger Malin Karlsson (MP), trafikpolitisk talesperson i Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Vill se fullskaligt försök

Enligt Miljöpartiet har inte alliansen velat testa detta för att SL riskerar att förlora stora intäkter, men det är feltänkt tycker partiet.

– Vi är positiva till de olika förslag som förvaltningen presenterar, men det är synd att de inte använder alla verktyg som finns, säger Malin Karlsson (MP).

– Om det går i andra städer så går det även här. Vi vill åtminstone se ett fullskaligt försök, över en längre tidsperiod, med påstigning genom alla dörrar och egen registrering av biljetten. Vi ser att det främst behövs på hållplatser med många resenärer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.