Foto: Hege Hellström

Förslaget: rådgivning på biblioteken i Danderyd

Danderydsbon Farelle Jean-Simon vill hjälpa andra att hitta sin inre drivkraft och rätt i yrkeslivet. Därför vill hon skapa mötesplatser på biblioteken i kommunen.

  • Publicerad 11:55, 23 jan 2018

När Farelle Jean-Simon blev sjukskriven och började planera att starta eget företag spenderade hon många timmar på bibliotek i Mörby centrum, Stocksund och Bergshamra. Hon la märke till att biblioteken var fyllda med människor; unga personer, nyanlända och andra som på olika sätt sökte arbete eller ville testa någonting nytt i livet.

– Jag började hjälpa till och ge tips om olika vägar man kan gå, olika utbildningar som finns och arbeten som skulle passa. Det var bara roligt och jag har mycket erfarenhet från att ha jobbat på Arbetsförmedlingen där jag coachat arbetssökande.

I julas skrev hon till kommunen och Danderyds bibliotek med ett förslag – Möjligheternas öppet hus på biblioteken.

– Jag vill skapa en plats som är öppen för alla där man kan få tips och enklare yrkes- och studievägledning. Mitt förslag är att jag erbjuder detta på biblioteket eller en annan plats i kommunen kostnadsfritt.

Brinner för att hjälpa andra

Tanken är att folk kan droppa in för att framarbeta en mindre kartläggning av intressen och erfarenheter och komma vidare i yrkeslivet. Tjänsten skulle vara kostnadsfri men samtidigt skulle Farelle göra lite reklam för sitt företag "För att du kan", för de som vill ha ytterligare coaching i yrkeslivet.

– Det här är något jag brinner för. Jag älskar att hjälpa folk och coacha dem att hitta rätt i yrkeslivet och hitta sin inre drivkraft, säger hon.

Farelle poängterar att Arbetsförmedlingen är väldigt bra och att alla borde vända sig dit. Men vad hon erbjuder är en mer djupgående kartläggning av personens inre drivkraft, mål och hur man tar sig dit på bästa sätt.

Sin egen drivkraft att hjälpa andra hitta rätt i yrkeslivet har hon fått från sina föräldrars erfarenheter.

– Mina föräldrar kommer från Haiti och jag har, och är, påverkad av dem. Jag vill göra skillnad, komma någonstans och inte lida i fattigdom eller rasism, säger hon.

Väntar på svar från kommunen

Farelle har fått ett svar från kommunen som tyckte att förslaget lät väldigt intressant, men att det kunde bli svårt med utrymme och liknande.

- Jag är en obotlig optimist och svarade att det säkert går att lösa, antingen att jag erbjuder utrymme eller något liknande, men än så länge har de inte svarat på det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30