Henrik Nerlund, sekreterare i Skönhetsrådet, tycker att staden borde anta en brostrategi och riva Strömbron Foto: Mikael Andersson/Mostphotos

Förslaget: Riv Centralbron och Strömbron

Stockholms behöver en brostrategi efterlyser Skönhetsrådet.

  • Publicerad 11:31, 26 nov 2019

Det kanske något överraskande beskedet att Skönhetsrådet lobbar för en rivning av Strömbron kommer i samband med att de i en skrivelse till kommunfullmäktige tycker att staden borde ta fram en brostrategi. Något DN var först att rapportera om.

Moderaternas nya förslag för City: Gräva ner Centralbron

Istället vill Skönhetsrådet att staden ordnar en idétävling för en ny Strömbro, för bara gång- och cykeltrafik. Läget är rätt nu, menar de, när Strömbron inte används så mycket av fordonstrafik på grund av Slussenbygget. Kollektivtrafiken kan istället kan ledas via Norrbro.

– Strömbron skulle lösa trafikproblem när den byggdes 1946. Tanken var hela tiden att den sedan skulle tas bort. Skeppsbron är ett av stadens finaste stråk och kan användas på ett annat sätt än som parkeringsplats och trafikled, säger Skönhetsrådets sekreterare Henrik Nerlund till DN.

Flera broar måste renoveras

Det är inte den enda bron de har siktat in sig på. Även Centralbron borde bort anser Skönhetsrådet då den "skär rakt genom Stockholms historiska hjärta".

Snart skeppas guldbron till Slussen

Bakgrunden till skrivelsen är att många broar nu kräver renoveringar eller hotas av rivning på grund av att de närmar sig sin tekniska livslängd, som Västerbron (som de däremot vill ha kvar) och att staden därför behöver en plan.

Skönhetsrådet slår även ett slag för fler nya öppningsbara brokopplingar för gång- och cykeltrafiken. Bland annat mellan Söder och Hammarby sjöstad och Hornstull och Lövholmen.