Plan. Brommaplan ska rustas för att bli en tryggare miljö att vistas i. Foto: Mostphotos

Förslaget: Så ska Brommaplan bli tryggare

För att göra Brommaplan till en tryggare plats ansöker nu stadsdelsförvaltningen tillsammans med trafiknämnden i Stockholms stad om ett bidrag på en miljon kronor.

  • Publicerad 16:43, 11 dec 2019

Vi har tidigare skrivit om stadsdelens trygghetsarbete. Fler ordningsvakter och en trygghetsdialog med stadsdelens ideella föreningar är några av sakerna som Bromma stadsdelsnämnd vill se.

Nu går stadsdelsnämnden ihop med trafiknämnden och söker gemensamt bidrag från kommunstyrelsens trygghetsutskott på en miljon kronor för att göra Brommaplan till en tryggare plats.

– Hela syftet är att skapa tryggare fysiska miljöer. Det rör sig otroligt mycket människor runt Brommaplan, med tunnelbanan, bussar från Ekerö och verksamheter runtomkring, så det är prioriterat att få till det, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Projektet går under namnet Ett tryggare Brommaplan och har sin utgångspunkt i den medborgardialog som var i våras, som fokuserade på trygghet.

– Framförallt var det två saker vi såg många ha synpunkter på: belysningen och att miljön kring torget är grå, det är nedgånget och vattensvackor finns på olika ställen, berättar Bromma stadsdelsnämnds ordförande Johan Paccamonti (M).

Han liknar det vid de samarbeten som gjorts vid Sergels torg och Medborgarplatsen, att de lokala aktörer som finns i området, som ideella föreningar, näringsidkare och SL, samarbetar för att se över vilka åtgärder som behövs göras.

Om de blir beviljade summan, är planen att det fördjupade programarbetet ska ske under 2020, för att sedan åtgärdas under 2021.

Nya parkbänkar nästa år

Men sedan tidigare har trafikkontoret en budget för åtgärder vid Brommaplan som ska ske redan nästa år. Bland annat ska trappan mellan Kapplandsvägen och torget få förbättrad belysning, och slitna parkbänkar på torget ska bytas ut.

Enligt Daniel Helldén är förhoppningen att de fysiska åtgärderna ska leda till en tryggare atmosfär i området.

– Det ska kännas som att det skett en förändring vid Brommaplan, att det hänt något som gör att man känner att platsen är inbjudande.

Beslutet om bidraget beviljas eller inte kommer troligtvis att fattas i mars nästa år.