Oförutsett. "Det är kort om tid att hitta en ny skola". Beskedet om att årskurs fem kanske inte får vara kvar på Gustav Vasa nästa år kom som en chock för föräldrar och elever. På bild: Susanne Larsson, mamma till femteklassaren Linus Sahlin (till höger). I mitten, Edvin Johansson. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Förslaget: Ta bort årskurs sex från två Vallentunaskolor

Årskurs sex på Gustav Vasaskolan och Kårsta skola kan komma att tas bort nästa höst. På Gustav Vasaskolan är anledningen ett ökat tryck på förskoleplatser, och i Kårsta för dåligt elevunderlag. Förslaget upprör föräldrar.

  • Publicerad 11:55, 11 dec 2019

För drygt en vecka sedan fick föräldrar till barn på Gustav Vasaskolan i Lindholmen information om att kommunen vill plocka bort årskurs sex för att göra plats för fler förskolebarn.

– Till kommande läsår ser vi ut att få tjugo fler förskolebarn än vi brukar ha. Det har vi helt enkelt inte kapacitet för. Köket och matsalen är för litet, det kommer inte gå att schemalägga all idrott. Det är svårlösligt och då blir det årskurs sex som får flytta på sig, säger Gunilla Jåfs, rektor på Gustav Vasaskolan.

Det har också gått ut ett brev om Kårsta skola från kommunen, där man säger att man vill omorganisera till F-5 på grund av att "elevunderlaget i årskurs 6 har växlat kraftigt under ett antal år".

Beslut 17 december

Förslaget, som inkluderar båda skolorna, ska upp i barn- och ungdomsnämnden den 17 december. Om det klubbas skulle det innebära att nuvarande femmor på skolorna inte får gå kvar hösten 2020 – något som upprör föräldrar.

– Såhär gör man inte. Det är att diskriminera våra barn i mina ögon. De får inte samma förutsättningar med skolvalet. Det kan ju inte vara överraskande för politikerna att det finns mycket barn på förskolan i Lindholmen och närområdena, säger Susanne Larsson som har barn i femman på Gustav Vasaskolan.

Hon anser att politikerna borde bjudit in föräldrarna till en dialog, inte bara säga att beslutet fattas några veckor efter informationen skickats ut.

– Det minsta man kan begära är att träffas för en öppen dialog, säger Susanne.

Startar namninsamling

Mikaela Ödlund Löfström är ordförande i Gustav Vasaskolans föräldraförening och har startat en namninsamling mot att lägga ner årskurs sex – som efter bara några dagar, i skrivande stund, är uppe i cirka 50 namn.

Trångt. Hösten 2020 blir förskolebarnen på Gustav Vasaskolan 20 fler än tidigare år. För att inte bli för trångbodda föreslås nu att årskurs sex tas bort, redan till hösten. Foto: Josefine Thureson Kämpe

– Kommunen stoppar huvudet i sanden lite. Det känns som att de inte bryr sig om de små skolorna. Vi är många föräldrar som känner att våra barn blir uppryckta nu, säger Mikaela Ödlund Löfström.

Susanne är rädd att det eventuella skolbytet ska göra hennes son otrygg.

– Han trivs på Gustav Vasaskolan och vill inte lämna sina kompisar. Tryggheten försvinner. Vi bor ju här i Lindholmen. Vi valde en skola i närområdet då det påverkar barn positivt att ha nära till kompisar och att det blir mer tid för aktiviteter, säger hon.

Enligt rektorn Gunilla Jåfs kommer kommunen erbjuda en garanterad skolplats på Hjälmstaskolan för de som inte får gå kvar i Gustav Vasaskolan. Detta är dock inget som lockar föräldrar, menar Mikaela.

Får plats på Hjälmstaskolan

– Hjälmstaskolan är inte speciellt underhållen av kommunen. Dels har det varit prat om vite för matsalen och gymnastiksalen är under all kritik med trasiga elledningar och toaletter. Undervisningen kan vi inte uttala oss om men första intrycket är inte speciellt lockande, säger hon.

Mikaela tycker att en alternativ lösning är att flytta Ormstaskolans baracker till Gustav Vasaskolan, alternativt renovera Bukettens gamla förskolelokal som stängt igen på grund av mögel.

Susanne Larsson tycker också att baracker är en tänkbar lösning.

– Nu pratar man om gymnastik och kök och om 20 extra barn. Att se till att de får röra på sig och att de får i sig mat borde vara "piece of cake". Några kanske kan komma in på dagis och äta och man kanske kan ha idrott på andra ställen. Det finns lösningar, säger hon.

Närheten. Femteklassarna Edvin Johansson och Linus Sahlin bor i Markim och Lindholmen och tycker om att ha nära till skolan. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Stockholm Direkt