INVIGNING av träpaviljongen i Ör. Peter Schilling (S), Johan Storåkers (L) och Stefan Bergström (C) klippte bandet. Foto: Anna Wettergård

Försmak av träkvarter i Ör

Inom ett par år sätts spaden i marken för ett nytt kvarter, byggt i trä, mitt i Ör. Men redan nu invigs en träpaviljong på platsen, som en försmak av vad som komma skall.

  • Publicerad 16:24, 25 jan 2019

De är modiga. De vågar använda trä.

Mitt i snöyran i Sundbyberg invigdes nyligen en liten paviljong. Den är inte bara byggd av trä utan innehåller dessutom en utställning om träarkitektur, vilket naturligtvis inte är någon slump. På samma plats, mitt i Ör, ska det nämligen snart byggas ett helt kvarter i trä.

– Nu står vi här, där vi ska bygga ett helt kvarter i trä. Det är helt fantastiskt. Det säger Arne Olsson från byggföretaget Folkhem. Han fortsätter med att hylla Sundbybergs politiker:

– De är modiga. De vågar använda trä.

Enligt planerna kommer här att byggas omkring 200 bostäder. Det kommer att vara en blandning av bostadsrätter, hyresrätter, äldreboende och så kallat mellanboende för människor som är äldre än 55. Och allt kommer att präglas av trä.

– Det ska verkligen synas att det är trähus. Utvändigt kommer det att vara ett rutnät av trä. Och inomhus kommer minst en vägg att vara i synligt trä. Det säger Kristina Peters från arkitektbyrån Arkitema.

Innergårdarna kommer att vara öppna, så att även andra än de boende kan vistas här. Här kommer det att finnas kafé och restaurang med uteserveringar, mataffär och gemensamhetslokaler. De boende kommer också att ha tillgång till gårdar på taket till varje byggnad.

Vissa är skeptiska

Alla är dock inte lika entusiastiska inför tanken på att bygga ett nytt kvarter här:

– Vi har inget emot att man fräschar upp området men man behöver inte ta i så att byxorna spricker. Det säger Jan Grunditz från Nätverk Ör, och fortsätter:

– Det kommer att bli hus som är femton våningar höga, som skuggar ner. Och vad ska vi göra med alla extra bilar? Vart ska vi ta vägen allihop? Det kommer inte att bli trivsamt här.

Paviljongen en försmak

Oavsett vilket så ligger byggplanerna några år fram i tiden. Under det närmaste året kommer i stället träpaviljongen att stå här, som en försmak.

Anna Ervast Öberg från Folkhem förklarar hur paviljongen kommer att fungera:

– Paviljongen kommer att finnas här i ett år. Vi kommer att ha aktiviteter i den en gång i månaden, men den kommer också att vara öppen för de boende att boka och använda gratis.

Filippa Blomgren, projektutvecklare i Sundbyberg, berättar vidare:

– Många säger att det var bättre förr här i Ör, men att det har blivit sömnigt. Jag tycker att det är fantastiskt fint att Örs centrum får möjlighet att blomma upp igen. Det är viktigt att de som redan bor här också ska få ta del av den här utvecklingen, och paviljongen är en försmak av detta. Den ska fungera som ett vardagsrum för de boende här.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Stökigt i väntan på tvärbanan

Nyheter Förberedelser för kollektivtrafiken i Rissne centrum Inhägnat grönområde, avstängd parkeringsplats och en busshållplats inne på huvudparkeringen är några stora förändringar i och runt Rissne centrum. Orsaken är alla förberedelser för tvärbanan.måndag 19/8 8:15

Starka reaktioner när staden skyltade om

Nyheter Boendeilskan stor på grund av miss Årets sommarplåga i Sundbyberg blev borttagandet av tilläggstavlan om 7-dygnsparkering i anslutning till parkeringsytor runt om i staden. Stadens förtydligande information dröjde så länge att ilska...fredag 16/8 16:31
Stockholm Direkt