Ensam. Flickan ska ha varit på väg hem när hon utsattes för den maskerade mannen vid Sandudden tidigare i somras. Foto: Daniel Cannervik

Försökte få med flicka i bil – häktad

Den okände mannen ska ha försökt dra in en flicka i en bil vid Sand­udden i juni. Men hon lyckades fly. Nu sitter en misstänkt man häktad.

  • Publicerad 06:15, 9 aug 2019

Åtal ska enligt tingsrättens beslut vara väckt den 15 augusti.

En flicka i tioårsåldern var på eftermiddagen den 26 juni på väg hem från en friidrottsskola på Träkvistavallen. När hon kommit till Sanduddens vägskäl och Mälarvyn försökte en maskerad – och för henne okänd – man dra in henne i en bil.

Flickan ska dock ha lyckats ta sig ur situationen och fly från mannen.

Händelsen ledde till att kommunen och flera lokala idrottsklubbar gick ut till föräldrar med uppmaningen att inte låta sina barn gå hem själva. Händelsen fick även stor uppmärksamhet i nationell media.

MälaröDirekt har varit i kontakt med polisen som har varit förtegen om detaljer.

Sedan den 21 juli sitter en man i 20-årsåldern häktad för brottet. Mannen är hemmahörande i Ekerö kommun och är på sannolika skäl misstänkt för försök till människorov.

– Åtal ska enligt tingsrättens beslut vara väckt den 15 augusti, säger Carl Mellberg, kammaråklagare vid Västerorts åklagarkammare.

Sekretess råder

Han är i övrigt fåordig om detaljer kring händelsen.  

– Förundersökningssekretess råder på grund av pågående förundersökning. Vi kan inte säga någonting om relationen mellan misstänkt och målsägande eller någonting alls egentligen, säger Carl Mellberg.

Om åtal inte har väckts den 15 augusti kommer Carl Mellberg att begära åtalsförlängning och omhäktning.

Människorov

Den som bemäktigar sig, för bort, spärrar in en person i syfte att skada hens liv eller hälsa, utövar utpressning eller tvingar personen till någon tjänst döms för människorov. Straffskalan är 4–18 års fängelse eller livstid. Om brottet inte är grovt döms fängelse upp till sex år.

Källa: Brottsbalken