Mannen som försökte tända eld på en tunnelbanevagn vid Sankt Eriksplan i höstas åtalas nu. Foto: Karoline Montero Araya

Försökte tända eld på t-banevagn – åtalas

Mannen som försökte sätta eld på ett tunnelbanetåg tidigare i höstas åtalas nu för grov mordbrand.

  • Publicerad 16:37, 4 dec 2018

Det var i september i år som en man försökte starta en brand i ett tunnelbanetåg. Mannen hällde ut en brännbar vätska på golvet och försökte sedan tända eld på en tidning men stoppades av en passagerare på tåget.

Misstänkt försök till mordbrand i t-banan

Gärningsmannen hoppade av tåget vid Sankt Eriksplan och tåg ett tåg i motsatt körriktning och kom undan. Men efter bland annat en övervakningsfilm kunde polisen hitta och gripa mannen. Nu åtalas han för grov mordbrand för den händelsen, enligt polisens hemsida.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi är glada för att den rådiga passageraren som ingrep och stoppade det som kunde ha blivit mycket allvarligt. Och för att kollegan kände igen mannen så att vi kunde hindra honom från att göra fler mordbrandsförsök, säger Ulf Höglund, utredare på grova brott i polisområde Stockholm city i ett uttalande.

En vecka efter händelsen i tunnelbanan inträffade en liknande incident i en offentlig byggnad i city enligt polisen. Även där hälldes en brännbar vätska ut och en glödande fimp kastades. Polisen kunde ta dna-prov på fimpen som kunde binda gärningsmännen från t-banan även till den händelsen då kameraövervakningen där bara fångat hans skospets. Men den förundersökningen har lagts ner "eftersom det inte förelåg fara för annan persons liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom", enligt polisens hemsida..