Tillsammans. Ramo, Dilara, Avirup och Ivica har jobbat för att lyfta mellanplan i Vårby gård centrum i sommar.

Bättre häng i centrum när unga gör fint i Vårby gård

Mellanplanet i Vårby gård centrum, där unga ofta hänger, har fått ett rejält lyft. Under nio veckor har ungdomar kämpat för att göra centrum till en tryggare plats. "Vuxna som tidigare såg ner på oss hejar på. Det känns bra, man blir stolt", säger Ramo Tavukcu, gruppledare i projektet tillsammans för Vårby.

  • Publicerad 16:15, 14 aug 2017

– Vi har målat, rensat ogräs. Tvättat betongen på tunnelbaneväggen med högtryckstvätt. Ja, du ser ju skillnaden, säger Dilara Özdemir och pekar stolt.

Under sommarlovets nio veckor har Dilara och 120 andra sommarjobbare i projektet "Tillsammans för Vårby" jobbat hårt för att göra centrum till en tryggare plats.

Skillnaden före och efter är slående.

– Vi visste att vi ville ha en förändring. Men det är ungdomarna själva som kommit fram till vad som behöver göras. De har pitchat sina idéer för oss, berättar centrumvärden Ivica Burazin från fastighetsägaren Balder.

Som en fritidsgård

Centrum är Vårby gårds hjärta. En mötesplats för alla, gamla som unga. Men många äldre har länge undvikit trapporna förbi just mellanplanet, berättar Ramo Tavukcu.

– Det har varit lite som en fritidsgård här. Många äldre tar hellre en omväg till torget genom centrum. Vi vill att alla ska känna sig välkomna till mellanplan. Att det blir en plats där man sätter sig med sina barn och äter glass.

Stämningen mellan unga och vuxna i centrum har tidigare varit lite stel, berättar Avirup Das, platsansvarig.

– Det är mycket bättre nu. Många ser ungdomar i sina arbetskläder jobba och slita för att göra centrum finare. Vi har fått mycket positiv feedback och beröm. Man har börjat prata mer med varandra, säger Avirup.

Även när man tar av sig arbetskläderna blir man igenkänd som någon som bryr sig om området, berättar Ramo.

– Det har hänt mig flera gånger, när jag varit här i mina civila kläder. Folk kommer fram och tipsar om idéer vad vi kan förbättra. Det känns bra. Man blir stolt.

Bra häng. Unga som gamla ska trivas på bänken utanför centrum, hoppas gruppledaren Ramo från Tillsammans från Vårby och centrumvärden Ivica från Balder.

Bästa jobbet

Avirup Das började själv som sommarjobbare i projektet "Tillsammans för Vårby" för fyra år sedan. Han har tidigare jobbat som gruppledare. I år har han avancerat till platsansvarig för hela Vårby.

– Det här är världens bästa sommarjobb. För många är det första jobbet. Du får lön, träffar nya vänner och du får jobba för att göra ditt eget område bättre. Det är en positiv cirkel.

Tillsammans för Vårby har jobbat i hela området. De har röjt sly, plockat skräp, rensat ogräs och målat bland bostadsgårdarna och nere vid stranden.

Nytt för i år är Balders satsning på centrum.

– Vi har bekostat arbetet, men inte styrt hur det ska se ut. Det är ungdomarna själva som står för förändringen. En förändring som är bestående, som kommer synas flera år fram i tiden, säger Ivica.

Responsen från såväl besökare som hyresgäster har varit mycket positiv, berättar han.

– Framförallt från äldre som tidigare dragit sig för att komma hit. Man ser er i arbetskläder och ser att det är samma pojke efter arbetstid. Det har skapat en helt annan trygghet än om vi skulle gjort det här själva.

De städar upp sin ort: "Vi vill motbevisa fördomar om lata tonåringar"

Före och efter

Sot, mögel och gammalt klotter från 90-talet uppenbarade sig när ungdomarna rensat muren av sly intill centrum. "Kan vi inte tvätta väggarna också?". Sagt och gjort!

Före och efter

"Kör lite som en flavela med lite skrikigare färger, föreslog jag. Tack och lov har ungdomarna lite stil och klass, till skillnad från mig", säger Ivica Burazin och skrattar. Den nya färgsättningen matchar centrumpubens nya uteservering.

Städat. Parken ovanför tunnelbanan, som varken kommunen eller SL tidigare velat kännas vid, har också fått ett rejält lyft.

Tillsammans för orten

Tillsammans för Vårby startade 2013 för att unga skulle få chans att jobba i sitt eget område och förbättra det. På lång sikt ska det skapa ett lugnare och tryggare Vårby.

Tillsammans för Flemingsberg ordnas för första gången 2015. Tillsammans för Skogås 2017.

Projektet är ett samarbete mellan Huge, kommunen och lokala bostadsbolag.

Visa merVisa mindre