Abesa och Adi Krasniqi och systrarna Jona och Eriona Morina redo för badbussen mot Gålö. Foto: Mikael Andersson

Först till kvarn när badbussarna rullar från Söderort

I måndags startade badbussarna mot Gålö. Nu rullar de fyra dagar i veckan fram till början av augusti, och är helt gratis för stadsdelens barn.

  • Publicerad 16:30, 29 jun 2016

Ett 20-tal barn och ungdomar står redo vid parkeringen bakom Hagsätra kapell, de ska åka med badbussen. En stor, bärbar högtalare dunkar ut reggae-musik, den ska också med.

Det är nionde sommaren som stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör kör gratis badbussar åt stadsdelens unga till badplatsen Simpvik på Gålö. Tre bussar kör varje dag, måndag till torsdag, till början av augusti och de startar från Östberga, Hagsätra och Rågsved. Alla 10-17 år får åka med.

Mellis ingår

– Det finns mycket att göra där – volleyboll, fotboll, fiska och åka motorbåt, allt möjligt. Och en vatten-slide som de häller något på så att den blir hal, ner i vattnet! Man känner sig fri där, och det är superbra personal! säger Abesa Krasniqi och Jona Morina, som följde med sommarens premiärtur från Hagsätra i måndags.

Lunchen köper de ute på Simpvik till en rimlig peng, korv med bröd, ibland tar de med egen lunch. Mellis serveras gratis på eftermiddagen.

Plats för 150 barn

Varje buss hämtar upp på två platser och tar max 50 personer. Om alla tre bussar fylls kan det alltså vara 150 barn och ungdomar ute i Simpvik. Så det gäller att vara i tid om man vill hänga med.

– Vi har aldrig behövt säga nej till någon hittills och blir det så är det först till kvarn som gäller, säger Arne Bergqvist, fritidspedagog och ansvarig för badbussarna.

Stadsdelen har säkrat upp med 15 fritidsledare varje dag och i år finns även en simlärare med för de som vill bli bättre på att simma.

Badbussarna

Måndag – torsdag t om 4 augusti.

Buss 1: Kl 11 Östberga torg, 11.10 Gullmarsplan

Buss 2: Kl 11 p-platsen Hagsätra kapell Olshammarsgatan, 11.10 Rågsveds skolgränd

Buss 3: Kl 11 Dalens sjukhus, 11.10 Högdalens simhall

Bussarna är framme cirka kl 12. Klockan 16 går de tillbaka. Barn 10-13 år ska ha intyg på att de kan simma och ett okej från föräldrar.

Visa merVisa mindre