Första miljösmarta husen igång i Valla

Nu är de första husen med nya miljösmarta lösningar, Grow Smarter, klara i Valla. I veckan invigdes projektet av stadens miljöborgarråd.

  • Publicerad 12:00, 13 okt 2017

Det nya EU-sponsrade projektet för miljötänk i bostäder, Grow Smarter, som testas i sex hus i Valla börjar bli klart. Under hösten har ett av husen som renoverats fyllts med hyresgäster igen och ytterligare ett är på gång att få flytta tillbaka.

Bland de miljösmarta lösningarna finns nytt sopsystem med avfallspåsar i olika färger som sorteras i olika inkast på gården, tilläggsisolering av väggar och fönster som leder till 60 procent lägre energiförbrukning, en elbilspool, en elcykelpool och ett packrum i huset dit man kan få varor levererade som beställs på nätet.

– Vi kommer också dela ut läsplattor där man kan hålla koll på sin förbrukning av el och varmvatten, säger Gustaf Landahl, avdelningschef på miljöförvaltningen och projektledare för Grow Smarter.

"Stockholm en spjutspets på miljöområdet"

Totalt har staden byggt in 12 smarta lösningar i fastigheterna. Idén är att det på sikt ska bidra till minskat utsläpp av växthusgaser, enligt Gustaf Landahl. Men alla får inte allt, packrummet till exempel testas i ett av husen och läsplattorna delas ut i ett par hus.

Grow Smarter-bygget invigdes av stadens miljöborgarråd, Katarina Luhr (MP), tidigare i veckan.

– Nu när de boende flyttar tillbaka ska det bli spännande att följa effekten av de olika lösningarna och förhoppningsvis kunna sprida dessa till resten av staden, och till andra städer, både nationellt och internationellt. Stockholm måste fortsätta vara en spjutspets på miljöområdet, sade hon.

Tidningen har skrivit en rad artiklar om protesterna mot de kraftiga hyreshöjningar som Stockholmshem drivit igenom i samband med renoveringarna. Försöket kommer att utvärderas de kommande två åren.

LÄS ÄVEN: Stockholmshem kör över hyresgästerna i Valla

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

"Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter Karin Ernlund (C) i stor intervju inför valet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43