Första skoptaget för Kämpetorpshallarna

Nu drar bygget av nya Kämpetorpshallarna igång. Dubbelhallarna och fotbollsplanen är efterlängtade och förväntas användas av många barn och ungdomar, men prislappen är hög.

  • Publicerad 16:41, 11 apr 2018

Ungefär tjugo personer var på plats på tisdagen för att se när första skoptaget skulle tas för de nya Kämpetorpshallarna. Det var idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) som fick sätta sig i grävskopan.

Som StockholmDirekt tidigare skrivit byggs Kämpetorpsskolan ut för att ge plats för över 700 nya elever årskurs F-9. Medan detta pågår är det äntligen dags för två nya idrottshallar och en 11-mannaplan med konstgräs att byggas. Idrottshallarna kommer vara utrustade med omklädningsrum, kafeteria och förråd och användas av Kämpetorpsskolan som gymnastiksal. De kommer även användas av föreningar på både dag- och kvällstid. Ett bullerplank kommer att sättas upp vid fotbollsplanens långsida längs med Älvsjövägen.

Nya Kämpetorpsskolan försenad ett halvår

Nu börjar arbetet med att sätta 7000 markförstärkande pålar, vilket blir ungefär en per kvadratmeter. Så fort dessa är satta kan man börja gjuta fundamenten och efter sommaren ska stommen ska finnas på plats.

Redan 2012 skrev vi att hallen planerades byggas, trots det är det först i år som det drar igång.

Hur kommer det sig att bygget har dragit ut på tiden?

– Sedan vi tog över makten för fyra år sedan har vi jobbat för att åtgärda Stockholms hallbrist. Tidigare verkar det inte ha tagits på största allvar och nu försöker vi att bygga ikapp det. Sen tar byggprocesser alltid lång tid men vi är väl förberedda, säger Emilia Bjuggren.

Miljöbyggnad

Hallarna ska certifieras i Miljöbyggnad nivå GULD, vilket innebär att de måste hålla en hög standard inom områdena energi, innemiljö och material. Det innebär bland annat att energianvändningen ska vara låg, ha en god ljudmiljö och ventilation samt vara byggd av material som inte innehåller farliga ämnen. Taken kommer även vara sedumtäckta.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Bygget kommer att kosta hela 170 miljoner, en saftig summa jämfört med andra idrottshallar som exempelvis Farsta som kostade 20 miljoner kronor.

Är inte 170 miljoner rätt mycket pengar?

– Jo det är det, men man måste våga satsa och investera. Med tanke på hur många barn och ungdomar som kommer att kunna använda hallen så bir det lönt i slutändan när man fördelar kostnaderna på antalet barn, säger Emilia Bjuggren.

Meningen är att idrottshallarna och konstgräsplanen ska stå klara hösten 2019.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android