Spadtag. Louise Strömbeck, regionchef Peab, och Magnus Andersson, VD Aros Bostad, på Gärdet under onsdagen. Foto: Eva Ryberg, Semrén & Månsson Arkitekter

Första spadtaget för nya bostäder på Gärdet

Nu går det omtalade bygget på Gärdet in i nästa fas.

  • Publicerad 13:48, 3 sep 2020

Under onsdagen samlades representanter från fastighetsbolaget Aros Bostad och byggföretaget Peab på Gärdet. Syftet var att markera startskottet för byggandet av totalt 116 bostadsrätter i korsningen Värtavägen/Furusundsgatan. Bostäderna fördelas på två hus, ett mot Värtavägen och ett i souterräng mot Furusundsgatan.

Christian Ultenius, projektchef på Aros Bostad, menar att onsdagens ceremoni har ett symboliskt viktigt värde.

– Det handlar om teambuildning. Nu har vi fått ett entreprenadavtal med Peab som ska bygga huset och då är det viktigt att göra ett gemensamt spadtag, säger han.

Omstridda bygget på Gärdet rejält försenat

Projektet började planeras redan 2010 men möttes snart av protester från de boende och domstolsprövningar. Först fem år senare antogs detaljplanen.

Vad gäller grannarnas oro upplever Christian Ultenius att det i dag finns en större förståelse för projektet. Även om coronapademin bidrog till att fler påverkats av det högljudda byggarbetet.

– Fler grannar jobbar hemifrån och det låter ju en del när man schaktar. Men vi försöker ha en dialog och informera de boende allteftersom saker händer. När vi är klara är jag övertygad om att både vi och grannar kommer att tycka det är kul att Gärdet utvecklas med ett jättefint bostadshus.

– Istället för ett parkeringshus och en gammal mack blir det mer gröna ytor och gårdar som kommer vara tillgängliga för andra, säger han.

Gärdet får 110 nya bostäder i "Minecraft-hus"

Husen är varierade i höjd, från 5 till 12 våningar. I källarplan finns ett garage och ett stort cykelrum medan det på markplan planeras för en restaurang. I projektbeskrivningen fokuseras det mycket på miljöaspekten.

– Vi satsar mycket på gröna tak och gröna innergårdar och bygger solcellsanläggning på delar av taket så de boende producerar egen el.

Hur har försäljningen gått?

– Jättebra. Det är lika stor efterfrågan på större som mindre lägenheter, säger Christian Ultenius som dock inte vet exakt många som sålts. Men en titt på företagets hemsida visar att ungefär hälften av lägenheterna redan bokats. Priset för en bostad ligger mellan 2,4 miljoner för de minsta lägenheterna och 16,9 miljoner kronor för de större.

Inflyttningarna väntas ske under 2022.

– Det är fem trapphus fördelat över två huskroppar och inflyttningar kommer pågå hela 2022, säger Christian Ultenius.

Skissbild. Så här är det tänkt att korsningen Värtavägen/Furusundsgatan ska se ut. Foto: Aros Bostad / Zynka