Första studenterna på plats – mitt i byggkaoset

Har du också trott att studentbygget på Bromstensvägen bara är en byggarbetsplats. Nej, här bor redan ett sjuttiotal studenter. Vi hälsade på hos en av dem.

  • Publicerad 14:41, 12 mar 2018

Intill Lidl på Bromstensvägen i Spånga är det full aktivitet. Ett femtontal byggjobbare i neongula jackor lunkar runt bland baracker och byggnadsutrustning.

Här bygger företaget Prime living 1100 nya studentbostäder i moduler. Redan i höstas skulle de första studenterna ha flyttat in, men flytten försenades då lägenheterna ännu inte var klara.

Efter att ha tagit ett första varv runt det avspärrade området börjar vi nu tvivla på att tipset vi fått – att de första studenterna nu skulle ha flyttat in – verkligen stämmer.

Men så kommer en tjej plötsligt ut från byggnaden.

– Jo, jag tror att vi är ett sjuttiotal stycken som flyttat in här. Jag flyttade in i söndags, säger tjejen innan hon hoppar på sin buss.

Vi promenerar in på vad vi först uppfattar vara ett avspärrat område, och går mot den ofärdiga byggnaden som vetter mot tågspåren. En inplastad A4-lapp visar var studenter ska gå, och var byggare ska gå.

Allvarliga brister försenar studentbygge i Spånga

Fler skandaler kring jättebygget i Spånga

Ofärdigt. Alex Lupu är en av de som nu bor i de ofärdiga studentbostäderna på Bromstensvägen. Foto: Mikael Andersson

En inplastad lapp visar var studenter respektive byggjobbare ska gå. Foto: Mikael Andersson

Jo, visst bor här studenter

Här möter vi studenten Alex Lupu, 23 år, som pluggar systemvetenskap. Nu dricker han sitt morgonkaffe utanför den ofärdiga entrén där diverse bråte ligger.

– Jag flyttade in i måndags, säger han och förklarar att han egentligen skulle flyttat in redan i förra veckan, men att han fått bo på hotell över helgen.

Vi får följa med in i Alex Lupus lägenhet på 31 kvadrat. Fönstren har han täckt med plastfilm för att slippa få insyn från byggarbetarna utanför.

– Lägenheten är fin inuti. Men det är en lite märklig situation, i går kom en byggjobbare in i min lägenhet utan att knacka, säger Alex Lupu och berättar att han i alla fall slipper betala hyra för den första veckan i mars, samt att han kommer att få fem procents avdrag på hyran.

När vi går ut igen passerar vi en man i hjälm, som visar sig vara platschef på bygget.

Är det verkligen okej att flytta in här? Huset är ju inte färdigt?

– Så länge vi kan hålla säkerheten så tycker jag det, och det gör vi, säger han.

Väl tillbaka på redaktionen ringer vi byggnadsinspektören Ulf Jonsson för att kolla om det verkligen är okej att studenterna får bo i lägenheterna – när det är så ofärdigt.

Då visar det sig att stadsbyggnadskontoret varit på plats vid bygget först i onsdags, och först då fattat beslut om ett interimistiskt slutbesked* för delar av bygget – alltså efter att studenterna redan flyttat in.

Men Jan Severa, vd på Prime living, menar att huset varit godkänt för inflytt sedan i måndags.

Men slutbeskedet gäller ju först från och med i onsdags?

– Det är vår kvalitetsansvarige som pratar med kommunen. Han har sagt till mig att allt är klart för inflytt. Det fick vi grönt ljus för i måndags, säger han.

Samtidigt har vi hört om personer som flyttat in i söndags?

– Det är i så fall ingenting som vi vet om. Vi har inte tillåtit någon att flytta in i söndags. De har haft nycklar sedan i torsdags förra veckan, men det är för att de har haft möjlighet att magasinera sina möbler.

"De flesta vill in så fort som möjligt"

Jan Severa menar att det är för studenternas skull som företaget låtit dem flytta in så hastigt.

– De allra flesta vill ju in så fort som möjligt, så det är ju mycket av omsorg till dem som vi har släppt in dem så tidigt som möjligt. Studenterna har haft ett val att flytta in eller inte, då har vi informerat om att det pågår utvändiga arbeten, det är klart kommenterat i brev till studenterna, säger han.

Men på stadsbyggnadskontoret står man fast vid att Prime living inte följt regelverket, om det stämmer att de låtit studenter flytta in innan onsdag förra veckan.

– Vi kommer kontakta fastighetsägaren och fråga vad som händer, säger Katarina Grubesic Haglund, enhetschef för Yttre Västerort på bygglovsavdelningen.

Kan det vara farligt att flytta in?

– Det är anmärkningsvärt att man har tagit byggnaden i bruk innan myndigheterna sagt sitt, om det är så. Jag skulle inte säga generellt att det är farligt. Men det som vi som myndighet ska upprätthålla, är ju till exempel brandskydd. Och det är ju bra om det är kontrollerat innan man flyttar in, säger hon.

*Ett tillfälligt slutbesked som ger ok att flytta in i väntan på att byggherren ska uppfylla kraven på ett slutbesked.

Byggjobbare på plats i fredags. Foto: Mikael Andersson

"Det här är min första egna lägenhet", säger Alex Lupu som dock tycker det varit märkligt att flytta in mitt på en byggarbetsplats. Foto: Mikael Andersson

Nyinflyttade

Enligt Jan Severa på Prime Living hade 70 av 82 studenter flyttat in vid tiden för vårt samtal. Ytterligare 210 är beräknade att flytta in om några veckor.

Utöver en första hyresfria veckan så får studenterna dels fem procent avdrag för balkonger som inte får användas, dels får de fem procent avdrag på utvalda våningsplan som ännu inte har en permanent hiss installerad.

29 miljoner ska öka tryggheten på gator och torg

Nyheter ✓Alla områden som får pengar ✓Belysning ✓Insatser mot illegala bosättningar På onsdagseftermiddagen väntas 23 projekt, som syftar till att skapa en tryggare utemiljö i Stockholm, beviljas pengar ur stadens trygghetsfond. Totalt avsätts drygt 29 miljoner kronor. Men...onsdag 19/6 16:33

SD-politiker i Hässelby-Vällingby utesluts ur partiet

Nyheter Sitter kvar som politisk vilde Tidigare idag rapporterade Dagens Nyheter att Sverigedemokraterna utesluter fyra medlemmar. En av dem är Björn Larsson, som bland annat är ledamot Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.onsdag 19/6 15:44