Förstagångsväljarna: #MeToo blir en valfråga

Som en av landets yngsta kommuner kan förstagångsväljarna komma att fälla avgörandet i Huddingevalet. Invandring och skola stack ut när HuddingeDirekt tog tempen på Östra gymnasiets elever.

  • Publicerad 15:17, 8 mar 2018

När Sveriges Radio P3 och Novus frågade 1003 personer mellan 18 och 29 år vilka valfrågor som är viktigast toppade miljö och klimat listan. Men när HuddingeDirekt träffar fyra elever på Östra gymnasiet i Skogås kommer ämnet inte upp.

Förstagångsväljarna Erik Johansson, Sana Rauf, Eveline Söderlund och André Lundgren Akbarzadeh lyfter istället invandring, integration, skola och jämställdhet.

– Invandringsfrågorna är viktigast. I den bemärkelsen att det är inga som tar tag i det, utom ett parti som är väldigt extrema i sina åsikter. Om ett parti vågar ta ställning i den frågan, oavsett vad man tycker och verkligen står för vad man tycker, då kan man göra det även i andra frågor, säger André.

När de diskuterar hur integrationen inte har fungerat och hur det finns problem med otrygghet och kriminalitet i socioekonomiskt utsatta områden singlar snart skolan upp. Där finns en lösning på problemen.

– Det finns no go-zoner och där tenderar skolorna vara av sämre kvalitet. Det tror jag spelar väldigt stor roll. Vi måste få in de skolorna och höja kvaliteten. De har också brist på lärare, säger Eveline.

– Om vi har en bra skola får vi mindre kriminalitet. Skolan är till för att vi ska lära oss att inte bomba polisbilar, säger Erik.

Ingen förtroende alls

En undersökning av Ungbarometern från början av förra året visade att en majoritet av svenska ungdomar har lite eller inget förtroende alls för de politiska partierna. Den känslan hänger i luften under samtalet med Skogås-eleverna.

– Det känns som att det bara handlar om röster för politikerna än att göra skillnad på riktigt. Det har blivit ett maktspel, säger Eveline.

André funderar på att rösta blankt i protest.

– Jag har alltid varit politiskt intresserad, så jag kommer gå och rösta för att visa att jag bryr mig. Men jag känner mig inte representerad av något av partierna.

Större fokus på antirasism

Men samtidigt är eleverna hoppfulla. De är en del av en helt ny generation som kommer skaka om politiken med ett större fokus på antirasism och jämställdhet.

– Den äldre generationen är inte lika vana vid invandrare till exempel. Men på Östra träffar man massor av olika människor. Därför är vi mer öppna, bekväma med andra människor och att lära av olika kulturer. Det bidrar till att vi har ett vidgat perspektiv, säger Sana.

– Jag tror att det kommer minska partier som är främlingsfientliga. Partier som framhäver jämställdhet kommer få fler röster, fyller Erik i.

Metoo-uppropen har under det senaste året skakat om Sverige och världen. Och problemen med sexuella trakasserier och övergrepp är något som den yngre generationen kommer kräva svar på. Om man ska tro eleverna kommer frågan fortsätta att påverka valrörelsen.

– Det viktiga för mig är att de visar att de har förslag och att de har fattat problemet, säger Eveline Söderlund.

Samtyckeslagen

Erik lägger fram ett konkret förslag som han vill att politikerna tar tag i i kölvattnet av MeToo:

– Det är viktigt att politikerna försöker pusha fram samtyckeslagen. Den kommer göra väldigt mycket, säger han.

De viktigaste frågorna för unga

Viktigaste frågorna inför valet 2018 när Sverigesradio P3 och Novus frågade 1003 personer i åldern 18–29:

1. Klimat och miljö

2. Skola och utbildning

3. Invandring


Källa: Sverigesradio P3/Novus

Så många röstar för första gången

Inför valet 2018 har Huddinge 70 356 röstberättigade. 6,5 procent av dem (4573 personer) är förstagångsväljare. I hela Sverige är andelen förstagångsväljare 5,3 procent av de röstberättigade.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.