Informationskrigare. Psyopsförbandet i Enköping. Foto: Hampus Hagstedt, Försvarsmakten

Försvarsmakten vill inte styra invandringsdebatten

Psyopsförbandet i Enköping ska motverka vilseledande information. Det innebär inte att man styr den politiska debatten, menar stabschefen Magnus Hildebrandt. – Det görs med syftet att debatten ska drivas på korrekt basis, säger han.

  • Publicerad 12:57, 16 aug 2019

Som Enköping Direkt tidigare berättat påstås det att ryska påverkansoperationer försöker förstärka invandringsfientliga stämningar i Sverige.

Magnus Hildebrandt är stabschef på psyopsförbandet i Enköping, en av de organisationer som ska motverka vilseledande information från utlandet. Han säger inte rakt ut att det är ryska staten som försöker få svenskarna att bli mer invandringsfientliga. Däremot bekräftar han att det förekommit försök till informationspåverkan i migrationsdebatten.

– En aktör som har intresse av en ökad splittring i det svenska samhället ger sig på frågor som är polariserande och migrationsfrågan har ju varit en av de mer hett debatterade ämnena, säger han.

Hur psyopsförbandet arbetar rent konkret är inte öppen information. Magnus Hildebrandt säger att det inte handlar om att styra den politiska debatten i någon särskild riktning.

– En öppen debatt är ju så som det ska vara. Men det måste ske efter vissa regler. Det ska ske öppet och man ska vara tydlig med vem som är avsändaren och vad budskapet är, säger han.

Försvarsmakten ska däremot bidra med korrekt information så att den politiska debatten kan ske med ett korrekt underlag.

– Det kan handla om att tillhandahålla fakta eller bakgrund till någonting som har hänt, säger Magnus Hildebrandt.

Flera stölder mot arbetsfordon – var det tjuvarna som jagades?

Nyheter En stöldvåg kan vara på väg att stoppas. I en bil påträffad i Järfälla hittades gods från ett av flera inbrott i arbetsfordon i Enköping under den senaste tiden.tisdag 24/9 10:40

Borrningar stör trafik på Salavägen

Nyheter Sanering. Marken under Salavägen ska undersökas Från september till november görs undersökningar inför saneringen av Enköpingstvätten. Det gör att Salavägen delvis kommer att spärras av. – Det blir begränsad framkomlighet vissa tider, säger Ulf...måndag 23/9 16:16