Rena öknen. Backfickans blomster är borta. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Försvunna planteringar på Kungsholmen

Ogräs, skräp, jord: rabatterna på skolgården är tomma på växter. Vad har hänt med planteringarna på Pipersgatan?

  • Publicerad 16:09, 7 jun 2019

Grannen Astrid Lemoine undrar i ett brev till Kungsholmens stadsdelsförvaltning vad som pågår intill porten på Pipersgatan 16, i det hon kallar Pipers bakficka.

Där är fyrkantig lucka mellan huskropparna, som används som gård av en friskola. Längs väggarna finns rabatter där det i dagsläget inte händer mycket. De anlagda växterna är döda och borta, kvar finns ogräs och sopor.

– Jag skrev till stadsdelsförvaltningen redan 2016 att de skräpiga planteringarna där behövde en renovering. Då åtgärdades det omedelbart och man planterade nya fina växter som jag uppskattade. Men nu är det helt tomt igen, allt är borta. Jag förstår inte varför, undrar Astrid Lemoine.

Hon säger att hon brukar plocka skräp i rabatterna och att förra veckan hivade hon själv ner några överblivna ringblomsfrön där: "Fast det blir nog inget."

– Det vore trevligt med grönska mot de kala murarna. Jag föreslår att de planterar tåliga buskar, blandade. Som Ölandstok i olika färger, spireor och aronia.

Tålde inte trycket

Therese Rosén på den lokala parkmiljöavdelningen är medveten om att det gröna i bakfickan dött ut.

– Anledningen är att man använder den som skolgård. Slitaget på ytorna och planteringarna är därför stort. Växterna har inte överlevt, säger hon krasst.

Nu ska parkmiljöavdelningen skissa på ett svar till Astrid Lemoine om vad man ska göra i framtiden. Det räknar man kunna leverera i augusti.

Polis vill ha alkoholförbud i Kronobergsparken