Lantbrukare. Lars-Erik Wärn på Boda gård. Foto: Erik Hjärtberg

Fortfarande svårt för bönderna efter värmeböljan

Sommarens torka har som väntat lett till sämre skördar. Nu följer svåra år för att få ordning på ekonomin. – Det här året blev extremt, säger Lars-Erik Wärn, lantbrukare på Boda gård.

  • Publicerad 16:05, 6 nov 2018

Det varma värdet och torkan har som väntat lett till sämre skördar. Sämre skördar har i sin tur lett till minskad lönsamhet även för mjölk- och köttproduktion. Det visar rapporten "Lantbrukets Lönsamhet" från LRF Konsult.

Spannmålsskördarna beräknas vara 30–70 procent lägre än normalt och tillgången på grovfoder är osäker. Lantbrukarna minskar antalet boskap på grund av den dåliga tillgången på foder, vilket leder till långa väntetider vid slakt. De dåliga skördarna gör att Sverige måste importera spannmål.

LRF Konsult menar att även sommarens grillförbud kan ha gjort att efterfrågan minskade på svenskt griskött.

En av de bönder som drabbats av torkan är Lars-Erik Wärn på Boda gård norr om Enköping. Gården har odlingar på 210 hektar spannmål och vall, samt inackordering av ett tiotal hästar. Lars-Erik Wärn arbetar även på andra gårdar vintertid för att få in extra inkomster.

– Nu får det bli några år utan investeringar för att komma ifatt. Det tar några år att komma ifatt, även om det blir normalskörd, säger Lars-Erik Wärn.

Trots att gården i år har använt dubbelt så stor areal för vall har man inte kommit upp i den nivå som man brukar. När det gäller havren har skörden varit 40 procent av det normala, malt 50 procent och höstvetet 70 procent av normal skörd.

Vissa lantbrukare har nu tvingats ta banklån för att klara sig ekonomiskt efter alla problem i och med torkan. Lars-Erik Wärn hör dock inte till dem.

– Jag räknar med att vi inte behöver låna mer. Det är jag glad för. Visst har vi vissa maskinlån, men vi är inte skuldsatta upp över öronen, säger han.

Nu handlar det om att jobba på för att kunna återfå ett överskott i verksamheten efter att ladorna har tömts under sommaren.

– Men blir det dåligt nästa år då kan det bli konkurser, säger Lars-Erik Wärn.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Skolparks-tåget vandaliserat – "Det är bedrövligt"

Nyheter En del av tåget, i lekparken i Skolparken, förstördes under natten. Någon har tänt eld på loket. – Det är bedrövligt, säger Peter Rönnqvist, driftplanerare på Enköpings kommun.måndag 25/3 16:51

Viktor drömmer om att slå internationellt

Nyheter Viktor Blomdahl är en ung filmfotograf i Enköping. Idag jobbar han för stora musikartister och företag i Sverige, men framtiden drömmer han om att ta klivet utomlands. ”Konsten att skapa något från...måndag 25/3 14:01