Förtidsröster försenar valresultatet

Sent på onsdagskvällen var valet i Solna fortfarande inte avgjort. Antalet Solnabor som röstat i andra delar av landet gjorde att det slutliga valresultatet dröjde.

  • Publicerad 01:15, 13 sep 2018

Vid lunchtid på onsdagen återstod fortfarande 3 000 valsedlar att räkna från Solnabor som förtidsröstat utanför kommunen eller befunnit sig på annan plats under själva valdagen.

Det är röster som kan förändra den politiska kartan i Solna under de kommande fyra åren.  

Det preliminära resultatet i Solna presenterades redan under valnatten. Det visade på en stärkt position för Alliansen. Totalt 31 mandat för M, C, L och KD innebar att Alliansen fick egen majoritet i fullmäktige och slapp söka stöd utifrån för att få igenom sin budget.

Men ganska snart stod det klart att Alliansens sista mandat, som tillföll KD, hängde på egen skör tråd. Solnapartiet var ytterst nära att klättra över tvåprocentsspärren och få en plats i fullmäktige, i så fall på bekostnad av Ansgar Toschas KD-mandat. Även Vänsterpartiet låg nära att ta mandatet.

– Det är många medlemmar som är spända just nu, sa Solnapartiets förstanamn Lars-Ove Löf i onsdags eftermiddag.

Om Solnapartiet tar mandatet blir man en attraktiv samtalspartner för Alliansen som kommer sakna en enda röst får att få majoritet för sin budget.

Tillfaller mandatet i stället Vänsterpartiet eller eventuellt Socialdemokraterna har Alliansen två alternativ för att nå budgetmajoritet.

Söka stöd hos ett eller flera rödgröna partier eller förhandla med Sverigedemokraterna som gick fram med två mandat. Det senare är knappast troligt.

Gruppledarna för de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, avvaktade slutresultatet.

– Vi har gjort ett bra val och det står helt klart att Alliansen kommer styra vidare i Solna, Det där sista mandatet har hoppat fram och tillbaka. Osvuret är bäst, sa Pehr Granfalk till Vi i Solna efter valnatten.

Socialdemokraternas gruppledare Arne Öberg var lika försiktig.

– Det är nog säkrast att vara cool och avvakta, sa han om den preliminära valutgången.

Redan om två veckor sammanträder Solna kommunfullmäktige igen. Men då är det fortfarande de gamla styrkeförhållandena som gäller.

Formellt sitter nuvarande ledamöter kvar till den 15 oktober. Först vid sammanträdet 29 oktober besätts stolarna i fullmäktige i enlighet med valutslaget. Då utses även kommunstyrelsens ordförande, kommunfullmäktiges ordförande och presidium samt kommunalråden.

Den 26 och 27 november är det så dags för den stora styrkemätningen efter valet. Då ska den styrande Alliansen lotsa igenom budgeten för 2019 – antingen av egen kraft eller med stöd från något av partierna i opposition.

Ledamöterna i nämnder och kommittéer utses under november och december och tillträder formellt efter årsskiftet.

Stockholm Direkt