Tullhuset på Blasieholmen. Foto: Andreas Jennische

Fortsatt bråk efter M-utspel om flyktingboende på Blasieholmen

Ett dygn efter att Moderaterna anklagat Miljöpartiet för att mörka detaljer om ett nytt flyktingboende i tullhuset på Blasieholmen är de inblandade fortfarande lika arga.

  • Publicerad 14:24, 24 mar 2016

I tisdags beslutade politikerna i socialnämnden att göra om tullhuset på Blasieholmen till ett hem för 26 ensamkommande flyktingbarn under en tvåårsperiod, i väntan på att huset rivs och ger plats för nya Nobel Center.

Moderaterna är upprörda för att valet av plats tillkännagavs först på sittande möte. Ingenstans i det offentliga underlaget till beslutet stod att läsa var det nya hemmet var tänkt att ligga. Enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) i enlighet med den praxis som socialförvaltningen tillämpar sedan i höstas som en säkerhetsåtgärd.

– Vi har sett att det förekommer en ökad hotbild under hösten. Det har varit attentat mot boenden. Det har varit en försiktighetsåtgärd att inte skriva ut adressen på nya boenden, säger Lindhagen.

M ser rött

Men hanteringen har fått Moderaterna att se rött. I ett pressmeddelande anklagar den rödgrönrosa majoriteten för mörkning och under onsdagskvällen rasade ett flera timmar långt Twitterbråk mellan företrädare från Moderaterna i Stadshuset och majoriteten.

Andrea Ström (M), vice ordförande i socialnämnden, är fortsatt upprörd. Hon anser att majoriteten är medvetet undanhåller information.

Platsen saknar kringboende, handel och är otrygg på kvällarna. Dessutom är tullhuset i sig en kontroversiell plats eftersom det hamnat i centrum av debatten kring Nobel Center, lyder Ströms argument. Hon borde ha fått reda på adressen i förväg anser Ström.

– Jag kommer till ett möte där 50 procent av nämnden vet om vilken adress det handlar om och där övriga 50 procent inte vet. Det här är ett demokratiskt problem, säger Andrea Ström.

Ej sekretess

Hon anser att förvaltningen ska göra en säkerhetsbedömning och kan låta bli att gå ut med adresser för ett nytt boende, men inte på det här sättet.

– Tidigare, i liknande ärenden, har vi fått adresserna i förväg när jag frågat förvaltningen. Om man bedömer att det är känsligt ska det vara sekretess, inte hitta på egna varianter av hemlighållande, säger hon.

Åsa Lindhagen håller inte alls med. Hon är minst lika upprörd som Ström – fast av helt andra anledningar. Hon anser att M äventyrar ensamkommande barns säkerhet genom att basunera ut adressen.

– Jag är oerhört kritisk och starkt ifrågasättande till att Moderaterna agerar på det här sättet. Om man hade ett behov av att få reda på vilken plats det handlat om hade man bara kunnat ringa mig, säger Lindhagen.

Kunde du inte ha ringt innan, Andrea Ström?

– Det är ett mycket märkligt uttalande. Förvaltningen ska ges samma information till hela nämnden i förväg. Jag ska inte behöva ringa. Jag har frågat tjänstemännen på förvaltningen flera gånger utan att ha fått svar, säger Ström.

I januari fattade socialnämnden beslut om ett annat boende utan att adressen angavs i förväg. Varför gjorde ni inte en grej av det ärendet?

– Det ärendet var bättre berett och tog upp olika aspekter av platsen, säger Ström.

Åsa Lindhagen ställer sig frågande till det påståendet.

– Kärnan i det här är att vi inte gått ut med adressen. Vi har gjort så här förut. Jag är förvånad över att M inte hört av sig och sagt att man önskar arbeta på annat sätt. Nu vet jag att den är synpunkten och då är det klart att jag måste titta på hur vi ska med de här ärendena framöver för att ha bra samarbete i nämnden, säger hon.

Moderaterna begär nu att ärendet görs om och att socialnämnden ges chans att fatta beslut ytterligare en gång.

Adressen är nu ute och Moderaterna är starkt kritiska till valet av plats. Kommer detta att ändra ert beslut?

– Vi kommer att göra kontinuerlig säkerhetsbedömning. I nuläget är det detta beslut som gäller. Här finns en fastighet som kommer att stå tom i två års tid och som kan bli ett lämpligt boende för ensamkommande flyktingbarn. Det vore slöseri med skattepengar att inte använda det under tiden, säger Lindhagen.

Är ni medvetet ute efter bråk, Andrea Ström?

– Nej syftet har aldrig varit att starta bråk. Syftet är att belysa att ärendehanteringen varit under all kritik.

Tanken är att tullhuset ska kunna öppna som hem före sommaren. Lokalerna är i dag tomma.

"Anarkister", "under all kritik", "idiotiska pressmeddelanden"

Bråket har spridit sig til fler parter än bara MP och M. Daniel Carlsson Mård, politiskt sekreterare hos Moderaterna och Joel Malmqvist, socialdemokrat på Södermalm är två personer som hamnat i luven på varandra kring tullhuset.

Här är ett exempel på hur det låtit på Twitter:

Malmqvist: Du tycker att alla adresser ska spridas alltid, även om det föreligger risk för mordbrand?

Carlsson Mård: Om du nu inte har någon insyn, varför menar du då att det finns risk på Blasieholmen men inte på de andra platserna?

Malmqvist: Den som har insyn bedömer att det är så. Det borde du lyssna på istället för att sprida idiotiska pressmeddelanden.

Carlsson Mård: De som har insyn pratar ju inte med oss. Det är ju exakt det som är hela problemet om du nu inte fattat det än.

Malmqvist: M vill inte ha flyktingboende i tullhuset, bland annat då platsen är "kraftigt debatterad". Håller du med?

Carlsson Mård: Hur vore det om nämnden fick ta del av en säkerhetsbedömning? Någon sådan fanns inte i underlaget?

Malmqvist: Det går naturligtvis inte att ge känslig information till anarkister som skickar ut allt i pressmeddelandeform. Opålitliga. Carlsson Mård: Men skicka ut allt själva utan minsta tanke på säkerheten verkar gå bra.

Och fler exempel:

Malmqvist: Stockholmsmoderaterna komprometterar säkerheten för ett flyktingboende för att få gnälla i lokalpressen?

Åsa Lindhagen: Ja det är under all kritik! Handlar om barns trygghet och säkerhet!

Carlsson Mård: Infon kanske borde stått i ärendet så politikerna vet vad de ska besluta om?!

Åsa Lindhagen: Inget nytt att adress ej skrivs ut i handlingarna. Ett samtal till mig så hade M fått veta plats.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.