Fortsatt byggrusch i Solna

Byggkranar kommer bli en dominerade del av Solnas siluett även under 2018. Överallt byggs det, ska börja byggas eller planeras det för kommande projekt.

  • Publicerad 22:48, 2 jan 2018

”Så snart
detaljplanen vunnit laga kraft tar vi ställning till rivningslovet och sedan drar det igång.”

Solnaborna har börjat vänja sig vid en stadsbild som ständigt förändras – på gott och ont.

Arenastaden, gamla Råsundatomten, Järvastaden, nya Ulriksdal, den framväxande Hagastaden med nya Karolinska – och runt hörnet gula linjen med allt vad det innebär av tung trafik och byggkaos.

Solnas befolkning växer med några tusen invånare varje år. Dagens cirka 80 000 Solnabor beräknas passera 100 000 någon gång under 2023. Om några år kommer exempelvis Hagalunds gamla arbetsplatsområde vara historia. Där ska ett nytt bostadsområde växa fram när Hagalund får en egen tunnelbanestation efter gula linjen.

Mest märkbart för Solnaborna under 2018 blir förmodligen det nya kvarteret Motorn i korsningen mellan Råsundavägen och Östervägen. Snart rivs det gamla kontorshuset för att lämna plats åt ett kvarter med cirka 120 lägenheter.

– Det är nog det projekt som kommer att märkas mest fysiskt. Så snart detaljplanen vunnit laga kraft tar vi ställning till rivningslovet och sedan drar det igång, säger byggnadsnämndens ordförande Torsten Svenonius (M).

Men 2018 blir trots allt ett ganska lugnt år på byggfronten med Solnamått mätt. De största projekten, NCC:s och Peabs nya huvudkontor, påbörjas i Solnas utkanter efter E4 vid Järva krog. Även JM planerar ett nytt huvudkontor på Solnas sida av Ekelundsbron.

Det betyder att tre av de fyra byggjättarna om några år kommer ha sina huvudkontor i Solna. Bara Skanska framhärdar med att verka från Kungsholmen på Stockholmsidan.

Det säger en hel del om byggtakten i Solna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Solna

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26

Facket larmar om bussförarna

Nyheter Hård kritik mot Arriva Arbetsmiljöverket överväger att utfärda ett föreläggande mot Arriva, efter att facket larmat om missförhållanden för bussförarna. Nu har Arriva kompletterat sina svar.onsdag 18/7 9:06