KRITISK. Dag Larsson (S) anser att "Sveriges rikaste landsting" måste ge sjukhusen mer pengar omgående så att fler vårdplatser kan öppnas. Något som inte får gehör hos Marie Ljungberg Schött.

Fortsatt hård kritik mot sjukhusvården

Södersjukhuset och Karolinska kritiseras för situationen på sina akutmottagningar. ”Läget är helt absurt – fruktansvärt att se”, säger oppositionspolitikern Dag Larsson (S).

  • Publicerad 11:43, 7 dec 2017

Som vi tidigare kunde berätta anser Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att akutmottagningarna på Karolinska och Södersjukhuset inte kan leverera en god och säker vård, och underkänner akutmottagningarna.

Oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) är mycket kritisk till hur landstinget har hanterat situationen.

– Det här är uppseendeväckande illa. Jag har själv ofta varit ute i på akutmottagningarna och kan bekräfta att läget är absurt. Det ligger fullt med folk ute i korridorerna. Själv såg jag en övergiven halvnaken 90-åring ensam i en kulvert som väntade på en vårdplats. Det är en direkt farlig miljö, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Marie Ljungberg Schött (M) är sjukvårdslandstingsråd. Hon anser också att situatonen är allvarlig, men tycker inte att kritiken från Ivo kommer som någon blixt från klar himmel.

– Stängda vårdplatser och att det tar stopp när patienter ska slussas vidare från akutmottagningarna är ett problem vi visste om, säger hon.

Vad kommer ni göra för ändra på situationen?

– Dels följer vi noga upp hur sjukhusen arbetar för att lösa det här. Sedan tittar vi på vad vi på landstinget kan göra för att få erfaren personal att stanna kvar, säger Marie Ljungberg Schött.

Varför det ser ut som det gör handlar om att det inte finns tillräckligt med lediga vårdplatser när patienter ska läggas in och få vidare vård efter akuten. Det här gör att det blir stopp i systemet och patienter tvingas stanna kvar på akutmottagningarna.

Färre vårdplatser

Men någon ljusning är inte i sikte. Förra året var det 538 stängda vårdplatser i länet – nu är det 704 stycken.

– Situationen förvärras och ingen gör något. Vi måste tillföra mer resurser till sjukhusen, och vi måste gör det nu!, säger Dag Larsson.

Enligt honom bör landstinget omgående avsätta 400 miljoner kronor, vilket direkt ska användas till att anställa fler sjuksköterskor med rimliga löner.

– Vi är Sveriges rikaste landsting. Men istället för att satsa på sjukhusen öser vi pengar på privata vårdkliniker på stan. Södersjukhusets akut har nu ett nytt sparkrav på 21 miljoner kronor, hur ska de då kunna lösa situationen?, säger Dag Larsson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Problemet är inte pengarna, problemet är att det inte finns personal att tillsätta. Det är inte personalbrist bara i Stockholm, utan i hela landet och hela norra Europa, säger Marie Ljungberg Schött.

Senast 20 mars nästa år ska både Karolinska och Södersjukhuset ha fått bukt på problemen.

– De har fram till dess på sig att fixa det här. Vårdgivarna är mycket medvetna om problematiken och anger brist på personal som en av orsakerna till att det ser ut som det gör, säger Lena Renman, enhetschef på Ivo.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.