Summer Foto: Maria Lilja

Fortsatt högt tryck på Sös förlossning

Under förra året ökade antalet födslar på Sös, trots att de minskade i Stockholms län i stort. Och hänvisningarna till andra sjukhus fortsätter. "Vi har haft ett ökat flöde", konstaterar Eva Jansson, vårdchef på sjukhuset.

  • Publicerad 18:05, 25 jan 2018

Största ökningen var under sommaren och framåt.

– Vi har ett fortsatt ansträngt läge och det är många som väljer att föda på Sös, säger Eva Jansson.

Det stora trycket på Sös förlossningsavdelning har gjort att en del som vill föda där blir hänvisade någon annanstans. Det var färre av de som valt Sös som sitt förstahandsval som fick föda där jämfört med länet i stort.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det har införts ett listningstak som innebär att det kan vara fullt när det är dags att välja vilket sjukhus man vill föda på. Många blir kanske besvikna över att de inte får det sjukhus de vill.  Men det är kanske bättre att man vet vilket sjukhus man ska föda på direkt, istället för att bli hänvisad till ett annat när det är dags att föda.

Dock var det färre som valt Sös som behövde föda i ett annat län.

– När det blir fullt måste man ibland hänvisa till ett annat sjukhus, oftast klarar vi att hänvisa inom länet men ibland måste man hänvisa utanför länet.

Förra året flyttade förlossningsavdelningen in i nyrenoverade lokaler och fick 14 nya, större förlossningsrum något som gett en bättre arbetsmiljö. De har även anställt fler barnmorskor, och ytterligare personal planeras att anställas framöver.

– Men vi är inte nöjda om personal upplever att stressen och arbetsbelastningen är för hög, då behöver vi anställa fler. Det är viktigt att se till att det är en bra arbetsmiljö och att vi klarar av trycket. Men i och med att vi bara har 14 förlossningsplatser är vi begränsade.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

90 miljoner planeras till en utbyggnad av Sös neonatalavdelning, avdelningen där barn som behöver speciell vård omhändertas. Utbyggnaden kommer starta i vår. Man planerar även att utöka förlossningsplatserna på S:t Görans sjukhus och Karolinska i Huddinge. Detta hoppas Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd, ska bidra till att belastningen på Sös minskar. Men hon tycker att det finns mycket kvar att göra. Målet är att få ner hänvisningarna till andra sjukhus, både inom och utanför länet.

– Alla får inte sitt förstahandsval, det är jag inte nöjd med. Det är svårt att ha en nollvision i antalet hänvisningar mellan sjukhus inom länet. Men hänvisningarna utanför Stockholm vill jag ska vara noll.

Eva Jansson tycker dock att det är positivt att många väljer att föda på Sös.

– Det är glädjande att de vill komma till oss, att vi kan ta emot så många och att vår personal jobbar så bra.

Den höga belastningen är tuff men enligt Eva Jansson har den minskat något efter deras nya satsningar.

– Vi rustar oss. Än är det för tidigt att säga hur det kommer se ut i år men vi har förhoppningar på att vi kommer klara det här året lika bra, eller allra helst bättre, än förra.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.