VY FRÅN VÄST. Så här är nya Örskolan tänkt att se ut. Foto: Illustration från Visbyark

Fortsatt kamp för att stoppa "jätteskolan" i Ör

Med fler argument, forskningsrapporter och namnlistor fortsätter Nätverk Ör kampen för att stoppa bygget av en skola för drygt 600 elever i stadsdelen Ör. Nätverket hävdar att kommunen stressar fram beslut i en tid av pandemi.

  • Publicerad 13:47, 22 jun 2020

På fredag, 26 juni, ska samrådsyttrande rörande planen på att bygga en stor F-6-skola samt tillhörande sporthall i Ör vara inlämnade. Nätverk Ör kommer att inkomma med både namnlista och fler argument än efter första samrådet i december.

Enligt Anders Dahlgren, talesperson för nätverket, blev andra samrådet bättre än första som "klämdes in i december".

– Trots att man nu pressade in det i coronatider kom många och framförde synpunkter. Tråkigare var att få politiker kom, att samrådet krockade med möten i stadshuset, säger Anders Dahlgren.

Kommunalrådet Stefan Bergström (C), håller med.

– Tre partier var representerade (S, C och V, reds anm), det är dåligt. Jag har full respekt för oron som finns bland boende i Ör, en stadsdel där ytterst lite byggts på 55 år.

Önskar två skolor

Ett argument mot att en stor skola i Sundbybergs minsta stadsdel är att behovet är störst i Hallonbergen. 53 procent av elevunderlaget uppskattas vara barn från Hallonbergen, därav nätverkets strid för två mindre skolor.

Henrik Persson (L), ordförande i gymnasie- och grundskolenämnden, ser inte två skolor som alternativ. Och Stefan Bergström talar om att det blir 100 miljoner dyrare.

– Vi har sedan innan en skoltomt i Ör att förhålla oss till. I stadsmiljö byggs inga små skolor i dag. Sollentuna bygger för 700–800 elever, Stockholm för 1 000. Sett till behovet av special- och ämneslärare med heltidstjänst behövs ett stort elevunderlag och kommunen måste se till varje skattekrona, säger Henrik Persson som bedömer att det på sikt även kommer att behövas ny skola i Hallonbergen/Madendalen.

Trafikfrågan osynad

Kärnfrågan på samrådet blev trafiklogistiken.

– Det finns ingen utredning kring trafiklogistiken. Ör är redan påverkat vid evenemang på Friends Arena, hur blir den med en skola för över 600 elever, sporthall och planerna på ishallar, uppvärmt konstgräs med mera? säger Anders Dahlgren och fortsätter.

– Beslutet om jätteskolan fattades 2017, samråd är i viss mån en skendemokrati. Politikerna gör allt för att driva igenom ett fattat beslut.

Stefan Bergström tillstår att det saknas utredning om trafiklogistiken, men att arbetet med sund och säker skolväg är igång.

– Min uppfattning är att det blir en bra skolbyggnad, säger Stefan Bergström.

SAMRÅD. Kommunalrådet Stefan Bergström (C), med ryggen emot, fick många frågor av bekymrade boende i Ör och Hallonbergen. Foto: Nätverk Ör

Nätverk Ör:s argument

Stora skolor utgör en dålig miljö för barnen. Två skolor behövs då flest barn beräknas bo i Hallonbergen.

Boende på ett par gator får reducerat dagsljus och en annan ljudnivå.

Skolgårdens markyta uppfyller inte Boverkets normer för fri och utvecklande lek.

Idrottshallens placering förstör en skogsdunge och stänger av gångvägen till tunnelbanan.

Trafiksituationen blir en helt annan än dagens.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48

Omfattande sprängningsarbete i Sundbyberg

Nyheter Inställd tågtrafik redan från helgen Det väntar en trasslig sommar för pendlare på linjen Bålsta-Västerhaninge. Från 4 juli till 27 juli rullar inga tåg mellan Sundbyberg och Jakobsberg. Sundbybergsborna får i perioder dessutom stå ut...måndag 29/6 12:13

Nu anlitas väktare för att hålla rent i Sundbyberg

Nyheter Ska hålla uppsikt vid återvinningsstationerna Sedan över ett år dumpas mer skräp än förr i Sundbyberg och nu får väktare i uppdrag att hålla koll vid förpacknings- och tidningsinsamlingens stationer. Kostnaden är tusen kronor i timmenfredag 26/6 16:25
Stockholm Direkt