Upprör. Internationella biblioteket flyttar nästa år till Kungsholmens bibliotek. Foto: Sacharias Källdén

Fortsatt kamp för Internationella biblioteket

Protesterna mot flytten av Stockholms enda internationella bibliotek har fått många anhängare. Nu planeras en demonstration.

  • Publicerad 15:50, 8 aug 2019

I mars beslutades att det Internationella biblioteket som ligger i Annexet bredvid Stadsbiblioteket ska flyttas. Böckerna på hyllorna kommer hamna på Kungsholmens bibliotek, resten ska till Stadsarkivet.

Beskedet gjorde många upprörda och som svar startades ett upprop. Det har även anordnats låneaktioner där man uppmanat besökare att låna med sig så många böcker som möjligt. Vid varje aktion har över tusen personer deltagit.

– Det har gått över förväntan. Det har varit otroligt fint att se hela familjer som kom in med resväskor och lånade böcker, säger Sofia Iaffa som tillsammans med Viola Bao tagit initiativet till låneaktionerna.

Kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) håller fast vid att flytten blir av, och att den rent av kommer bli ett lyft. Han understryker också att det är just en flytt, och inte en stängning.

– Jag är positiv till det stora engagemanget som finns kring verksamheten. Men IB har under åren haft ett svikande besökarantal och kommer att ha bättre förutsättningar nu. Vi ser inte att det här är den försämring som det talas om.

Det svikande besökarantalet menar Sofia Iaffa beror på minskade satsningar på IB.

– Vi har väldigt svårt att se hur det här skulle vara en satsning. Alla jag pratat med på aktionerna var väldigt upprörda över att den här viktiga samlingen skingras, att det har varit så lite information och att det skett så snabbt, säger Sofia Iaffa.

En anledning till de negativa reaktionerna är att IB varit en mötesplats för flerspråkiga, översättare och förläggare. Naddebo menar att det kommer finnas bättre förutsättningar för programverksamhet på Kungsholmen och att man planerar att satsa mer på barnfamiljer.

En annan oro är att den specialiserade personalen kommer spridas ut på andra bibliotek.

– Det vi ser som en stor förlust med flytten är att mötet med bibliotekarierna försvinner. Det är helt unikt att kunna träffa en bibliotekarie som är kunnig i ett visst språk, säger Sofia Iaffa.

– Det har skett en förändring sedan tiden då IB instiftades, då hade man inte mångspråkig litteratur på andra bibliotek i den utsträckning vi har idag. 70 procent av lånen av mångspråkig litteratur sker på våra andra bibliotek nu. Behov förändras och då behöver IB också anpassa sig, säger Jonas Naddebo samtidigt som han försäkrar att bemanningen kommer vara tillräcklig.

Personerna bakom upproret tycker inte att det ena måste utesluta det andra.

– Vi är inte emot att alla bibliotek blir mer internationella, men det borde inte ske på bekostnad av IB, säger Sofia Iaffa.

Kampen för IB är inte över.

– Nästa steg är att organisera en större demonstration mot beslutet i slutet av augusti. Vi har också intensifierat arbetet med att kontakta politiker och har gått ihop med författarförbundet, säger Sofia Iaffa.

Internationella biblioteket stänger sin verksamhet i Annexet 2 september och öppnar på Kungsholmens bibliotek under 2020.