Fullt. Många kom för att ställa frågor under Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämdsmöte. Foto: Ella Söderberg/Mikael Andersson

Fortsatt kritik mot nedläggningen av Skolörten

På torsdagens stadsdelsnämndmöte var det många invånare på plats för att lyssna och ställa frågor. Som vid förra mötet var det stängningen av Skolörten som engagerade mest.

  • Publicerad 11:30, 12 apr 2019

När politikerna i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd hade möte igår, torsdag, var nedläggningen av Skolörtens vård- och omsorgsboende en fortsatt het potatis.

– Vi fick informationen om nedläggningen den första februari, då hade sju nya boende flyttat in. Ingen fick veta något, och jag tycker det är fullständigt orimligt att en kommun lurar sina medborgare. Det måste finnas en transparens och öppenhet i kommunen, sa en kvinna under den öppna frågestunden.

Anhöriga kritiska mot Skolörtens nedläggning

Skolörten, som har 32 platser, ska stänga med anledning av att många platser står tomma. Bo Arkelsten (M) svarade:

– Mycket av det du säger kan vi hålla med om. Vi hade ingen aning om att man skulle ta in flera personer så sent. Men vi har följt äldreomsorgsplanen, och jag kan bara beklaga över att informationen inte kom ut i tid.

Vidare förklarade han att förvaltningen kommer att hjälpa till att flytta och hitta ett nytt boende till de personer som ännu inte fått något nytt.

Stadsdelsdirektören Denise Melin inflikade även att det kostar ungefär 600 000 till 700 000 kronor per år för en vård- och omsorgsplats, och att det inte är hållbart att dessa står tomma.

– Vi är en region som minskar mest, men kommer att öka från 2027, sa Denise Melin.

Även socialdemokraternas Lisa Carlsson kommenterade:

– Jag tror att hela nämnden är enig om att det inte gick bra till, och din kritik är befogad. Det måste gå ordentligt till vid flytt, därför reserverade vi oss mot det här. Det här har blivit en viktig läxa för förvaltningen vid kommande beslut, sa hon.

Förvaltningen tryckte även på att det finns ett flertal platser vid det nybyggda Villa Solhem i Spånga som öppnar den 15 april, och även att det finns platser på Koppargården i Bromma.

Kvällens beslut:

Pengar till föreningar: Man kommer att avsätta 500 000 kronor i bidrag till olika föreningar i Hässelby-Vällingby.

– Jag vill rekommendera majoriteten att öka ramen för ansökan om bidrag, det går att få mer kultur i stadsdelen, kommenterade Peter Engberg (S).

Bo Arkelsten (M) gav replik:

– Vi höjde bidraget förra året, så det ni misslyckades med – lyckades vi med.

Vill öka 541:an: I övrigt klubbades förvaltningens förslag igenom om synpunkter på SL:s remiss om förändringar i busstrafiken, och då 541:an. Förvaltningen anser att turtätheten bör öka, och inte minska, som SL:s förslag är.

Så vill SL ändra busstrafiken i Hässelby-Vällingby

Kvällens info:

Stadsdelsdirektör Denise Melin berättade att 1900 ungdomar i Hässelby-Vällingby har sökt stadens feriejobb. 800 ungdomar fick jobb i sommar, och 200 kommer få jobb under höst- och jullovet.

Sugen på mer?

HÄR kan du läsa protokollet med alla beslut när det publiuceras.

Nästa möte hålls den tisdag 14 maj klockan 19 (frågestunden startar kl 18) i Cronqvistsalen på Astrakangatan 19 i Hässelby gård.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt