Skolk. Drygt 40 procent av eleverna på Järfälla gymnasium fick studiebidraget indraget på grund av skolk under det senaste läsåret. En ökning med närmare 11 procentenheter mot året innan. Foto: Ylva Bergman

Fortsatt mycket skolk på gymnasiet i Järfälla

Järfälla gymnasium jobbar på flera sätt för att öka elevernas närvaro. Trots det ökar andelen skolkande elever, och skolan hamnar på en bottenplacering i landet. Men rektorn Mariella Augustsson menar att de deppiga siffrorna har en förklaring.

  • Publicerad 16:57, 6 aug 2019

Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium. Foto: Mikael Andersson

40,5 procent. Så många av gymnasieeleverna i Järfälla, varav majoriteten går på kommunala Järfälla gymnasium, fick studiebidraget indraget under förra läsåret på grund av ogiltig frånvaro – alltså skolk.

Det är en bottennotering i Stockholms län, och i princip botten även i landet i stort, visar siffror från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Sedan tidigare har skolan anställda närvarocoacher som arbetar för att öka elevernas närvaro. Men redan förra året var andelen elever som fick studiebidraget indraget i Järfälla jämförelsevis hög – 29,8 procent – en andel som alltså har ökat.

Men Mariella Augustsson, rektor på Järfälla gymnasium, menar att man ska ta statistiken med en nypa salt.

– Vi har en tydlig närvaropolicy, och jag kan undra hur statistiken från CSN skulle se ut om alla skolor meddelade CSN vid mer än fyra procents frånvaro. Siffrorna visar att vi arbetar aktivt med att följa upp frånvaro, säger Mariella Augustsson.

Nära var tredje skolkade bort studiestödet

Följer upp all frånvaro

Hon syftar på att skolan anmäler ogiltig frånvaro vid fyra procent och mer inom en 30-dagars period till CSN, vilket kan resultera i indraget studiestöd.

När eleverna fyller 18 år kan de sköta sina frånvaroanmälningar själva, och skolan följer därför även upp giltig frånvaro med eleven. Något som de jobbat med mer medvetet än tidigare, enligt Mariella Augustsson.

Finns det andra faktorer bakom frånvaron som också spelar in?

– Efter vårt tidigare arbete fanns det vissa elever som lärt sig att vi anmäler ogiltig frånvaro, och som då anmälde sin frånvaro istället. Men när vi följt upp har det visat sig att det inte alltid varit sjukdom som ligger bakom. Alltså har det varit ogiltigt, vilket vi meddelat till CSN. Så för oss var ökningen inte förvånande, säger Mariella Augustsson.

Hon pekar på att frånvaron är något högre bland nyanlända elever och elever som går introduktionsprogrammet, många gånger på grund av psykisk ohälsa. Därför kommer skolan i höst att arbeta mer riktat för att öka närvaron i de elevgrupperna.

För så många rök studiebidraget

I Järfälla kommun fanns 1 425 gymnasieelever under läsåret 2018/2019, varav 577 elever fick studiestödet indraget på grund av ogiltig frånvaro, motsvarande 40,5 procent.

Under läsåret hade Järfälla gymnasium drygt 1 100 elever. Det innebär att även den fristående gymnasieskolan Didaktus också ingår i statistiken från CSN.

Gymnasieskolor ska enligt praxis anmäla skolk på mer än fyra timmar under en månad till CSN. Järfälla gymnasium har valt att sätta gränsen vid fyra procent.

Källa: CSN, Järfälla gymnasium

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt