VILL SE FOLK. Magnus Widell, vd på Gröna Lund, anser att 3 500 personer utan problem kan vistas på nöjesfältet och ändå hålla social distans till varandra. Foto: Michael Toll

Fortsatt oklart kring Gröna Lunds sommar

Gröna Lund får enligt rådande restriktioner ta emot max 50 personer. Enligt nöjesfältets egna beräkningar kan de ta emot tusentals personer – utan att riskera smittspridning. – Lagen är trubbig och vi har hamnat i limbo. Det måste till en förändring, säger Magnus Widell, vd på ett just nu öde Gröna Lund.

  • Publicerad 20:14, 9 jun 2020

Vi står redo att öppna ansvarsfullt. 3 500 personer inne på Grönan skulle kännas helt öde

När regeringen införde en gräns på max 50 personer för alla verksamheter som lyder under ordningslagens ”allmänna sammankomster och offentliga tillstånd”, innebar det att flera svenska nöjesparker, bland annat Gröna Lund, inte kunde öppna. Men enligt Grönan borde det gå att göra justeringar rent lagmässigt. För medan Kolmården och Skansen får ha öppet, då de räknas som djurparker och faller under ett annat regelverk, likställs Grönan med en inomhusklubblokal på 300 kvadratmeter.

– Vi har 40 000 kvadratmeter yta utomhus och vet att vi kan ta emot många fler gäster, på ett absolut smittsäkert sätt. Men vi har hamnat i vad vi kallar för ett byråkratiskt vakuum, säger Magnus Widell som nu har riktat krav på regeringen att de skyndsamt ska se över frågan och försöka hitta en lösning.

3 000 besökare per dag

Gröna Lund har kommit fram till att de kan ta emot 3 000 – 3 500 gäster (en normal dag har nöjesfältet uppemot 20 000 besökare) utan att riskera spridning av coronaviruset. Detta genom att anpassa flöden, införa entrébiljetter som bara gäller för en viss dag och ett visst tidsintervall, samt göra ordentliga avskärmningar inne på området.

– Med den här nivån skulle vi kunna vi driva runt verksamheten, anställa drygt 1 000 sommarjobbare, och få tillbaka våra korttidspermitterade medarbetare. Vi skulle inte tjäna några pengar, men stockholmarna skulle få möjlighet att besöka oss och vi skulle åtminstone få likviditet i företaget, säger Magnus Widell.

Står redo

Men just nu är läget låst. Enligt Folkhälsomyndigheten ska 50-personersregeln fortsätta att gälla under sommaren, vilket innebär att hela Gröna Lunds säsong riskerar att gå om intet.

– För varje dag som går tappar vi pengar, och nu går vi in i högsäsong. Vi står redo att öppna ansvarsfullt. 3 500 personer inne på Grönan skulle kännas helt öde. Jag vet att det finns folk som nu ser över det här men vi måste få ett svar, helst redan i går, säger Magnus Widell och avslutar:

– Jag förstår verkligen varför de här restriktionerna har införts. Jag har stor respekt för regeringens arbete. De har lyckats fatta många beslut de senaste månaderna. Men vi har verkligen möjlighet att öppna Gröna Lund på ett säkert sätt och det borde vi också få möjlighet att göra.